top of page

Поезіє, ти сило чарівна!



21 березня з 2000 року відзначається Всесвітній день поезії. З давніх-давен люди виливали  у віршованих рядках свої почуття, прагнення, мрії. Адже саме поезія – це найкраща форма для того, щоб донести до інших те, що відчуваєш. Поезію люблять і діти, і дорослі.

У 2024 році  було запропоновано провести Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію «Національний тиждень читання поезії». Його тема – це те, що важливо для кожного – рідний дім.  Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової — «Ріки незмінно течуть додому». А дім для нас – наш рідний край, рідне місто і вся Україна. Кожен клас творчо підійшов до проведення цього мистецького свята.

Учні 4 – В класу  разом зі своєю вчителькою Войтенко О.О розмірковували про весняну красу. Адже пробудження природи весною завжди надихає на ліричні роздуми і кожна людина розмірковує про цю красу по-своєму.

Дуже ніжні слова можна прочитати у віршах. Поети різних часів оспівували весняну красу рідної природи з особливими відчуттями. Вони намагалися донести неповторність цієї миті, коли травичка пробивається крізь сніг та лід або розкриваються бруньки чи з’являються квітки на деревах, що своїм ніжним ароматом зазивають комах у танок-кружляння навколо себе.


Поезія - це той дзвінкий струмок,

Що витікає з надр душі твоєї,

Це мрії у тлумаченні думок,

Що з вірою вселяються в надію!

Такими словами можна охарактеризувати захід, який відбувся у 5-Б класі (класний керівник Одарікова Т.М.). Цікаво і натхненно пройшло засідання «Поетичної кав'ярні» на тему «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі…» мета, якого ознайомити учнів з видатними датами у сфері літератури; розкрити значення такого прекрасного свята; навчати помічати незвичайне у звичайному; розширювати світогляд; виховувати любов до рідного краю, слова, поезії. Під час заходу учні познайомилися з найкращими зразками поетичного слова, навчилися аналізувати прочитане, дізналися більше про історію свята, ознайомилися зі творчістю відомих поетів та маленького поета нашого класу Оберемка Станіслава, який зачитав вірші про Тарас Шевченка.


Рукам військових, їх героїчній праці, присвячений пост С. В. Роменської, присвячений участі у марафоні читання військової поезії в межах акції  "Національний тиждень читання поезії» від Українського інституту книги. Учні ознайомилися з творами відомого донецького поета Бориса Гуменюка.



20 березня у 7 - А класі в межах Національного тижня поезії відбулася година поезії "Донеччина – наш дім, наш поетичний край". Її провели учителі літератури Т.В. Діброва і О.М. Постоєва та завідувачка бібліотекою О.А. Піддубна. Учні ознайомилися з історичним шляхом поезії в суспільстві, дізналися, коли в світі почали відзначати День поезії. Згадали про українських поетів - ювілярів березня - Тараса Шевченка та Ліну Костенко. Діти подивилися відеоролик про те, що слово Шевченка вічне і непереможне, а потім Тетяна Володимирівна Діброва прочитала вірш Ліни Костенко "Повернення Шевченка".  

Потім учні прослухали твори лиманської авторки Міли Василенко про рідний дім, про війну і надію, про Україну - нашу рідну землю. Дім - це й рідні люди: чоловіки, жінки, діти, онуки, бабусі і дідусі. Про це написала Світлана Фоменко, поетка з села Вільного Волноваського району у віршах "Хочеш, я буду домом твоїм?" та "Розмова з бабусею". Про дім, рідний край були й поезії Тетяни Яковенко "Рідний дім" та Олега Фоменка "Є на світі козацька земля". Наші учні теж можуть писати гарні вірші. Про бездомне цуценя, яке знайшло свій дім серед військових написав свій вірш "У нас в країні всі життя цінують" учень 5 - А класу Кондрашов Тимофій. Наприкінці заходу Олена Миколаївна Постоєва і Тетяна Володимирівна Діброва запропонували дітям спробувати написати свої твори. І вони відгукнулися. Труш Євгенія надіслала свої вірші "Правда" і "Після зимового ранку". Це твори про життєві пошуки, правду, війну і мир. Про наш Лиман,  про трагедію війни, любов до рідного міста, надію на його щасливе майбутнє написав Богдан Макаренко.



Отже, недарма кажуть, що поезія - це найкраший засіб висловити те, що хвилює людей. Запис  заходу можна подивитися тут https://www.youtube.com/watch?v=LlAcuYa00zI&t=571s






Піддубна О.А. також стала учасницею  поетичного флешмобу «Ріки незмінно течуть додому», де прочитала уривок з твору поета – фронтовика  В. Скоростецького з поетичної антології військових письменників «Голоси»

У 4-Б класі (класний керівник Гринь І.В.) разом з працівниками бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка Лиманської ОТГ було проведено захід до цього свята. На захід було запрошено Василенко Милу, видатну поетесу з Лиману. Учні познайомилися з творчістю поетеси ,слухали вірші в її виконанні, а також самі декламували вірші та підготували малюнки до віршів. Зустріч вийшла  цікавою та пізнавальною.







Всесвітній день поезії відзначили й учні Лиманського ОКП. Разом з Хайрутдіновою Н.А. вони дізнавалися про історію свята, читали вірші улюблених поетів, провели вікторину.



bottom of page