top of page

Гірчить Чорнобиль крізь роки.



Хай стане мир міцнішим у стократ

Хай над землею чисте небо буде.

Чорнобиль- попередження, набат,

Його уроків людство не забуде!

Аварія на ЧАЕС - одна з найстрашніших техногенних катастроф в історії людства. Ця трагедія вплинула на весь світ, але особливо - на Україну. Цьогоріч минає вже 38 років із дня аварії, але ми  знову згадуємо  цю страшну трагедію.  Про Чорнобиль не можна говорити у минулому часі. Бути обізнаним, вшановувати пам’ять жертв радіаційних аварій та катастроф — це настанови сьогодення.

У 3 – А класі відбулася інформаційна година "Гірчить Чорнобиль крізь роки".

Ніколи не забудемо цей день,

Він слід лишив пекучий у серцях!

Знов завітав скорботний квітень,

І спогади підняв на крилах птах.

Ця катастрофа світ перевернула,

Земля від горя почорніла,

Сотні життів у вічність відлетіло.

Доземно ми вклоняємося тим,

Хто героїчно нас від лиха боронив!

Ми пам’ятати будемо завжди,

Всі згадки пронесемо через віки!



Учні 4-В класу лиманського ліцею №4 долучилися теоретичної підготовки з цивільного захисту. Основна мета заходу – вироблення алгоритму ефективних дій безпеки життєдіяльності у дітей під час надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру. Четвертокласники вдосконалили свої теоретичні знання  щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, пригадали, як  грамотно і чітко діяти, щоб захистити своє життя і здоров’я.



До Дня пам’яті жертв Чорнобильської  катастрофи для здобувачів освіти 5-А класу Лиманського ліцею №4 (класний керівник  Н.Л. Іловайська)  було проведено годину пам'яті “Квітуча і трагічна чорнобильска весна…” Діти   більше дізналися про аварію на ЧАЕС, її наслідки; задумалися над тим, наскільки страшною може бути екологічна катастрофа та поміркували, що кожен із них може зробити, щоб у подальшому уникнути  цього. Вікторина, загадки, ребуси, гра "Врятуймо єнота" та інші цікаві завдання зробили цей захід змістовним та незабутнім, а виготовлені власноруч білі троянди - символи міста Прип'ять - допоможуть  назавжди запам’ятати уроки Чорнобиля і втілити мрії про те, щоб над нашою планетою завжди було мирне, чисте небо, а в оселях панував лише мир, щастя та добробут.



Чорнобиля гіркий полин

На серце ліг незримо й тяжко,

І плине над землею дзвін

Із тихим стогоном протяжно.

Це стогнуть землі України,

Де мирний атом не мина.

Він впав смертельною росою

На рай дібров, на зелень трав…

Цими словами розпочалася  година-пам'яті на тему «ЧОРНОБИЛЬ - ГІРКИЙ ПОЛИН» у 5 – Б клас (класний керівник Т.М. Одарікова). Метою цього заходу було поглибити знання учнів про аварію на Чорнобильській АЄС; визначити негативний вплив аварії на стан навколишнього середовище та здоров’я населення; виховувати особисту стурбованість кожного за все, що відбувається навколо; вчити сприймати чужу біду, чужий біль, як свої власні; сприяти розширенню екологічного кругозору.


З 23 по 26 квітня у 8-А, 8 – Б, 9 – Б, 10 – Б та 11 – А класах вчителькою фізики Л.С. Роман та завідувачкою бібліотеки О.А. Піддубною  до 38-річчя аварії на Чорнобильській АЕС  були проведені інтегровані уроки  «Чорнобиль не має минулого часу». Під час уроку учні згадали історичні події того трагічного дня, дізналися більше про  причини і наслідки трагедії, про подвиг героїв – ліквідаторів. Вони розглянули явище радіоактивності з точки зору фізики, повторили, які види радіації існують (природна і штучна), як радіоактивне випромінювання впливає на організм людини, які є одиниці виміру радіоактивності, якими приборами можна виміряти  радіацію, які дози є безпечними, а при яких дозах  людина може захворіти на променеву хворобу. Розповідь супроводжувалася уривками з художніх творів І.Драча,  Ю. Щербака, В. Яворівського, Л. Даєна документальних спогадів В.Легасова. Наприкінці уроку увазі  здобувачів освіти  була запропонована книжкова виставка, перелік документальних і художніх фільмів про аварію на ЧАЕС. З усього цього учні зробили висновок – про Чорнобиль не можна забувати, адже легковажне ставлення до атомної енергетики може привести до трагедії.




Чорнобиль

Зворотний у рудому лісі час,

Ржавіє там минуле тихо.

На зболеній землі квітує страх,

Що сіє незагойне лихо...

Без запаху отрута і смаку

Сади вишневі спопелила,

Докір і пам'ять в ланцюжку...

Блукає там зловісна сила.

У вікна зазирає мовчазні

І у скорботні двері косі.

Хтось досі береже від них ключі,

І бачить в снах домівку й досі.

Заріс кущами мертвий стадіон,

Не вигукне він "гол!" ніколи...

Зашили вічну рану у бетон,

Сховали із пекельним болем...

                             Міла Василенко

На  ОКП Лиманського ліцею № 4 соціальним педагогом  Хайрутдіновою  Н.А. також був проведений захід

  До дня пам’яті Чорнобильської трагедії.  Учні подивилися презентацію про ці трагічні події, підготували малюнки.




bottom of page