top of page

День Землі



22 квітня  у світі відзначають Міжнародний день Землі.

Цей день став загальнолюдським символічним святом турботи про наш спільний дім – планету Земля. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі люди проводять різні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності. 

Ідея заснувати день, який привертав би увагу людей до екологічних проблем, з'явилася у відомого американського громадського діяча Джона Мортона. Переїхавши до штату Небраска, він звернув увагу, що там для будівництва й опалення жител вирубували дерева, яких і так була незначна кількість. Джон Мортон запропонував провести день, присвячений благоустрою штату, і заохотити призами тих мешканців, які посадять найбільше дерев. У результаті лише за один день, 22 квітня 1872 року, їх посадили більше ніж мільйон! Згодом у штаті Небраска 22 квітня стало офіційним святом — Днем дерева, а відзначати його почало все більше людей у різних куточках США. У 1970 році День дерева перейменували на День Землі й почали проводити його на всій території країни.

Міжнародним це свято оголосили в 1970 році.

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім’я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури. Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з

монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. В нього також вплавлені ордени і медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: «Хай буде спільний мир у всьому світі».

По всьому світу люди висаджують дерева, прибирають парки, сквери та водойми, проводять ярмарки екологічних продуктів.

Для України сьогодні як ніколи актуальними є питання миру, захисту своєї землі, своїх людей та довкілля.

Протидіяти екологічним проблемам — це не обов'язково здійснювати героїчні вчинки. Можна почати  з маленьких кроків: посадити дерево, підняти обгортку з асфальту, економити електроенергію.  

У нашій школі відбулися різноманітні заходи до цього дня.

З нагоди відзначення Дня Землі та з метою навчити дітей відчувати красу природи, виховувати любов і бережливе ставлення до неї, формувати почуття прекрасного, спонукати учнів до захисту краси довкілля та сприяти формуванню етичних взаємин людини з довкіллям для здобувачів освіти 5-А класу Лиманського ліцею № 4 (класний керівник Н.Л. Іловайська)  було проведено екологічну гру “Земля у фокусі: квест на збереження”. Діти дізналися  цікаві факти про нашу планету, із задоволенням виконували завдання квесту - знаходили предмети, необхідні для подорожі, грали, малювали та разом прийшли до висновку; планета Земля – це наш спільний дім і  кожен з нас повинен задуматися про те, як захистити її.


  А ще у 5 – А класі провели фотоквест "ЗБЕРЕЖЕМО ЗЕМЛЮ РАЗОМ". Діти виконували різноманітні завдання: відшукали прапори Землі та інформацію про них; виклали слова ДЕНЬ ЗЕМЛІ з  природних матеріалів; прибирали територію біля своїх будинків; саджали рослини; фотографувались біля квітучих дерев; малювали плакати "Бережіть Землю" та дізналися багато цікавого про наше довкілля та охорону навколишнього середовища.








День Матері-Землі… Земля – це диво!

Маленька цяточка у Всесвіті усім.

На ній живемо ми. Тут так красиво!

Та треба мудро жити в світі цім.

Такими словами розпочалася класна година "Всесвітній день Матері-Землі" в 5 – Б класі (класний керівник Т.М. Одарікова) . Його метою було ознайомити учнів із історією виникнення Всесвітнього дня Матері-Землі, з проблемами людства та навколишнього середовища у всесвітньому масштабі, запобіганню цих проблем, а також шляхи їх подолання "Почни з себе"; формування бережливого відношення до Матері-Землі, усвідомлення того, що від наших дій і вчинків залежить, як ми будемо жити сьогодні, завтра, і який світ ми передамо наступним поколінням.





Також команда  з шести  учнів 5-6 класів Лиманського ліцею №4 здобула

1 місце в еколого-натуралістичному  конкурсі  «Природа – наш дім».

В життя ввійшла людина непомітно

І тихо землю заселила всюди.

А зникнуть може з гуркотом всесвітнім,

Хоча почути нікому вже буде.

Невже й загроза всеземної смерті

Не змусить нас обачнішими бути?

Дверима можна грюкнуть спересердя,

Планетою ж… Та схаменіться, люди!

 

Посадить кожен деревце —

І буде ліс шуміти.

Давайте зробимо ми це,

Чудово ж буде, діти!

bottom of page