top of page

Велич особистості. Микола Міхновський – ідеолог самостійництва, який випереджав час.


31 березня1873 року на Полтавщині у родині сільського священика народився Микола Міхновський, адвокат, ідеолог самостійницької течії в українському русі початку ХХ століття. Він – автор програмного документу Браства тарасівців «Кредо молодого українця» та брошури «Самостійна Україна». Микола Міхновський був нащадком старовинного козацького роду. Його батько знав українських пісень та дум, чому навчив і сина. А богослужіння правив українською.

Навчаючись на юридичному факультеті Київського університету Св. Володимира, Міхновський увійшов до таємної політичної організаціїї «Братство тарасівців». “Нашому поколінню належить створити українську національну ідеологію для боротьби за визволення нації і для створення своєї держави,” – так окреслив «Кредо…» Міхновський.

Зреалізувати ці ідеї Братство не змогло, натомість практично усі його члени опинилися за гратами. 1899 року М.Міхновський переїхав до Харкова.Тут він займався адвокатською практикою і швидко зійшовся з місцевою українською громадою. 1900-го він разом зі студентами влаштував у Харкові концерт, присвячений 100-річчю «Енеїди» Івана Котляревського, виступав перед учасниками Шевченківських свят у Полтаві і Харкові, закликав до збройної боротьби за права українського народу.

Міхновський відгукнувся на пропозицію керівників новоствореної Революційної української партії (РУП) і написав для неї програму «Самостійна Україна». Ідеї Міхновського здалися його сучасникам надто радикальними через те, що він закликав до активної збройної і культурної боротьби проти російського режиму.

Основні тезиси статті:

Державна самостійність - головна умова існування нації

Українська нація політично і культурно завмирає з 1654 року

Умови Переяславської угоди 1654 року

"Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від гір Карпатських аж по Кавказькі"

Українська національна інтелігенція

Відродження і боротьба

Прослухати аудіокнигу «Самостійна Україна» можна тут.

1902-го, після розриву з РУП, Міхновський заснував Українську народну партію (УНП), для якої написав мініфест «10 заповідей УНП». З усіх сил він намагався донести свої ідеї до людей: заснував україномовний журнал, друкував свої дописи у пресі, видавав книжечки, в судах захищав українських активістів.

Він одним з перших почав відстоювати ідею формування власних збройних сил. На початку Української революції 1917-1921 років він заснував Український військовий клуб імені Павла Полуботка, став одним з організаторів 1-го Українського полку ім. Хмельницького.

Про неоціненний вклад у розбудову самостійної, незалежної та сильної держави, а також про переосмислення праць Миколи Міхновського учні нашої громади відзняли у 2021 році документальний фільм, який посів ІІІ місце в обласному конкурсі аматорського документального фільму «100 років Української революції». Пропонуємо для перегляду та обговорення учням нашого закладу за покликанням:



Детальніше про життя цієї непересічної людини, палкого патріота України можна дізнатися, переглянувши відео:

bottom of page