top of page

«І оживе добра слава, Слава України!»

Кожного дня люди приходять у цей світ. Але далеко не всі проживають відведені їм на цім світі роки так, щоб їх згадали нащадки, щоб створене ними жило в народі, і кожен припадав би до їх творчості як до живого джерела з дитинства до старості. Тарас Шевченко був саме такою людиною – генієм, самородком, і водночас  простим, добрим і вразливим чоловіком.

Шевченко – творець в українській літературі та в духовному житті України могутнього національного духу. Його творчість стала символом боротьби за українську державність, волю та незалежність. Поетична спадщина Кобзаря – це понад 240 творів, які перекладені понад ста мовами світу.

Тарас Шевченко був і талановитим художником. Він створив понад 1300 картин, із яких до нашого часу збереглися більше 800. До власних творів поет також створював ілюстрації, любив малювати автопортрети.

Упродовж тижня в ліцеї № 4 були проведені різноманітні заходи, під час яких учні згадали  основні факти біографії Кобзаря, читали його поезії, малювали ілюстрації до шевченківських творів, відповідали на питання вікторини, розгадували ребуси.

Учні 2-А класу  разом зі своїм класним керівником Раїсою Григорівною Далудіною провели віртуальну екскурсію "Моринці - колиска Шевченка". Діти довідалися де і коли народився Тарас Григорович, у яких умовах жила сім'я Шевченка,  побачили побут його родини, дізналися багато цікавих фактів із життя нашого видатного поета й художника Т. Г. Шевченка.

У 3 – А класі відбулося літературне свято «Тарас Шевченко – сонце України». Разом із класним керівником Анною Анатолівною Тертичною та завідувачкою бібліотекою Піддубною Оленою Анатоліївною учні здійснили подорож шевченківськими місцями. У виконанні Шилова Олексія, Байдіної Марійки, Місько Марійки та Коломієць Дар'ї прозвучали поезії «Садок вишневий коло хати», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Зоре моя вечірняя», «Сонце заходить,гори чорніють».  Дітям також було відомо, що Тарас Григорович був не лише поетом, а й художником. Вони теж продемонстрували повагу Кобзареві, виконавши ілюстрації до його творів. Наприкінці діти висловили свою думку про те, ким був і є для нашої країни Тарас Григорович Шевченко, як його поезії допомагають українцям і зараз боротися з ворогом.


У 4 – А класі відбулася поетична година  “Тарас  Шевченко - Великий  Кобзар українського  народу!»

У 4 – Б класі  (класний керівник Гринь Ірина Володимирівна)  пройшла година спілкування "Пам'яті Кобзаря". Діти познайомилися з цікавими фактами життя Тараса Шевченка, відповідали на питання вікторини що до творчості поета.

У 4-В класі  (класний керівник О.Войтенко) пройшла година спілкування.

Учні переглянули “віртуальний фотоальбом”, власником якого міг би бути сучасний Тарас Шевченко - видатний поет та художник ХІХ століття. Фотографії з інтернету, створені на основі автопортретів та автобіографії цього видатного майстра, викликали неабиякий інтерес у четвертокласників. А ще спонукали їх пригадати та виразно декламувати незабутні вірші Тараса Григоровича, із якими познайомилися діти за 4 роки навчання в початковій школі.

Так через віки знов і знов звучить голос Великого Кобзаря!

 

5-А клас теж долучився до святкування річниці з дня народження ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ.  5 березня учителем української мови та літератури Рєзніковою Н.І. та класним керівником Іловайською Н.Л. був проведений квест "Зоряний син України". Команди продемонстрували свої вміння креативно виконувати різноманітні завдання, розгадувати ребуси, головоломки. Також попрацювали в ролі журналістів: узяли інтерв’ю в класика в реальному часі! До речі, ви теж можете обмінятися текстовими, голосовими та відеоповідомленнями  з Тарасом Григоровичем за цим покликанням https://t.me/Taras_Kobzar_Bot




У 5-Б класі вчителем української мови та літератури Рєзніковою Наталією Іванівною та класним керівником Одаріковою Тетяною Миколаївною була проведена ПІЗНАВАЛЬНО – РОЗВАЖАЛЬНА ГРА «ХТО Я?» Діти опрацювали різноманітні та цікаві завдання (ребуси, шифровки, «Відгадай слово», «Хмара слів», гра-емоджі, хвилинка-цікавинка «Життя Т. Шевченка в цифрах»), дізнатися багато нового з життя великого поета.

Я сьогодні Шевченка читаю.

Скільки мудрості в його рядках!

Мов на ангельських крилах літаю,

Як тримаю «Кобзар» у руках ...




4 березня у 8 – Б, 8 -А класах  учителі української мови та літератури Тетяна Володимирівна Діброва, Оксана Анатоліївна Чернишова, а також завідувачка бібліотекою Олена Анатоліївна Піддубна та вчителька мистецтва Юлія Анатоліївна Бондарєва  провели  літературну вітальню “Шевченкова криниця слова не міліє”. Учні згадали вивчений матеріал про життя й творчість великого Кобзаря, переглянули його живописні роботи. Юлія Анатоліївна розповіла про новаторство Т.Г. Шевченка при створені офортів. Потім учнів чекала вікторина, вони подивилися уривки з фільмів про життєвий шлях поета, прослухали у виконанні учениці 9 – А класу Чиріної Даріни поезії «Слово Кобзаря».


6 березня учні 6 –Б та 7 класів   разом  із Т.В. Дібровою, О.А. Піддубною та вчителями англійської мови Євгенією Ігорівною Бережною та Світланою Миколаївною Орел здійснили літературну мандрівку “Шляхами Кобзаря”. Оскільки твори нашого генія перекладені багатьма мовами світу, у тому числі й англійською, учителі англійської мови розповіли про вшанування Тараса Шевченка у світі, прозвучали рядки «Заповіту» англійською мовою. А потім учні розіграли фрагмент із повісті Оксани Іваненко «Тарасові шляхи», відповіли на питання вікторини.


У 9 класах  була проведена літературна вікторина “Об'єднаймо Україну Тарасовим словом”. Тарас Шевченко – це частина нашої історії, людина, яка мала величезний вплив на сучасників. Про це розповів на початку зустрічі вчитель історії Володимир Олександрович Перевишко. Поет народився навесні, коли пробуджується природа, коли всі ми чекаємо оновлення, змін на краще. Словами великого поета про весну привітала учнів директор школи, Римар Наталія Євгенівна. А потім їх чекали питання, які мали на меті перевірити, як учні знають поезію Шевченка. Вони розгадували ребуси, підбирали підписи до картин і малюнків.

Учні 10-А класу разом з учителем української мови та літератури Чернишовою О.А. та класним керівником Ігнатенко О.М. створили літературно-музичну композицію "Перервана мелодія любові..." (Драма кохання Т.Шевченка)

Спочатку згадали 10 цікавих фактів із біографії, про які не всі могли знати.

Т.Г.Шевченко був не лише поетом, а ще й прозаїком, драматургом, художником, громадським та політичним діячем. Тарас Шевченко – нескорений бунтар, непохитний борець проти самодержавно-кріпосницької сваволі, захисник знедолених, визнаний за життя геній українського народу – був все життя самотнім. Проте ми погрішили б проти істини, якби сказали, що Кобзар не зазнав радощів та розчарувань у коханні. Любив він. Любили і його. Але створити сім'ю йому так і не пощастило.

Найсокровеннішою мрією поета було бажання знайти в коханні жіночий ідеал, відшукати таку супутницю життя, в якій поєдналися б зовнішня і духовна краса, працьовитість і відданість, любов до дітей і землі. Т.Шевченко неодмінно хотів, щоб його дружина була небагатою, незнатного роду, хай навіть кріпачкою, аби тільки змогла б зрозуміти, поділити долю, розрадити.

На життєвому шляху Кобзареві зустрічалося багато жінок – кріпачка Оксана Коваленко, полька Ядвіга Гусиковська, сирота Маша Європеус, німкеня Амалія Клоберг, Ганна Закревська, Софія Кейкуатова, княжна Варвара Рєпніна, Агата Ускова, акторка Катя Піунова, Марія Максимович, Харита Довгополенко, Ликера Полусмак.


Діти переглянули презентацію, читали вірші присвячені коханим жінкам. Даша Коваль продекламувала вірш, який сама написала й присвятила великому поету

Але, як часто буває з геніями, особистого щастя не мав поет. Його любовні поезії сумні, а подекуди й трагічні, як і доля самого автора. Як і кожна людина, він прагне особистого щастя, любові. Але розуміє, що не належить собі. Адже навіть коли поет говорить про інтимне, про особисте щастя, таке важливе для нього, любов до України в Шевченка понад усе.

У знаменитому "антизаповіті" "Хіба самому написать", у цьому дивовижному переплетінні моління й прокльону, священного і нікчемного, в словах муки і любові поет признається:

А все-таки її люблю.

Мою Україну широку,

Хоч я по їй і одинокий,

(Бо, бачте, пари не найшов)…

 




У 11 – Б класі (класний керівник Людмила Леонідівна Заруднєва) відбулася літературна онлайн-мандрівка  “Тарас Шевченко – національний символ України”.

Як бачимо, кожен захід не схожий на інший. Усі вчителі та учні підійшли до вшанування пам’яті Тараса Шевченка креативно, показали відмінні знання його творчості.

Також учні нашого ліцею взяли участь у обласному фестивалі «Тарас Шевченко: погляд крізь століття» в номінації «Авторський поетичний твір». Макаров Олександр (8 – А) і Чиріна Даріна (9 – А) посіли І місце, а Коваль Дар’я – ІІ місце. Вони не лише відтворили у своїх поезіях власне бачення особистості Кобзаря та його творчості, а й талановито прочитали власні твори. Ми пишаємося нашими учнями, юними патріотами  і обдарованими людьми.

А це означає, що наш славетний Поет живий для кожного з нас. І жива наша Україна, наша рідна мова. Тому ніякому ворогу нас не здолати!

bottom of page