top of page

Школярі вшановують пам'ять жертв Голодомору та готуються до акції “Запали свічку”


Щорічно в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам'ять жертв Голодоморів. В цьому році це припадає на 26 листопада.

Українським інститутом національної пам'яті було оприлюднено інформаційні матеріали щодо цьогорічних заходів, адже 26 листопада 2022 року будуть 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років. Інформаційна кампанія цьогоріч проходитиме під гаслом "Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо".

Голодомор в Україні тривав 17 місяців: з квітня 1932 року до листопада 1933 року. За різними даними загинуло від 4 до 7 млн людей.

Навесні 1933 року в Україні помирало 17 людей щохвилини, 1000 людей щогодини й майже 25 000 людей щодня.

26 листопада люди у вікнах своїх будинків та на центральних площах міст у пам'ять про померлих від голодомору о 16.00 запалять свічки одночасно по всій країні. Де б ви не були - вдома, в будь-якому регіоні України чи за кордоном, ввечері 26 листопада потрібно запалити вогник у вікні як вияв скорботи за загиблими та віри в перемогу українців найближчим часом.

Учні та педагоги ЗЗСО № 4 Лиманської міської ради Донецької області взяли участь у загальнонаціонально-міжнародній акції «Запали свічку»


Учні 1 класу намалювали малюнки до трагічних роковин

Рябцева Златослава Косик Андрій Паламарчук Дар’я


Класними керівниками для учнів були проведені заходи до вшанування пам'яті жертв Голодомору. Так, в 9-А класі 24.11.2022 (класний керівник Ігнатенко Ольга) пройшла класна година, де учні згадали про так званий "Закон 5 колосків", переглянули відео "Чому голодомор став можливим", здійснили віртуальну екскурсію по містам, де знаходяться пам'ятники та монументи пам'яті жертв голодомору в різних містах України та поговорили про спогади людей про Голодомор. Не забули і про рідне місто Лиман, адже кожного року учні нашої школи вшановували пам'ять загиблих у важких 30-х.


На уроках історії та українознавства (вчитель Попова Альона) також було згадано про страшні події та вшановано загиблих хвилиною мовчання


bottom of page