top of page

ЧЕСТЬ, МУЖНІСТЬ, ЗАКОН



«Честь, мужність, закон», - це офіційне гасло всіх воїнів Національної гвардії.

Щорічно 26 березня українці відзначають професійне свято сміливих та мужніх людей.

Історія заснування свята 

Це важливе свято приурочене до заснування Національної гвардії України. Декілька разів воно встановлювалось та скасовувалось у зв'язку з реформуваннями. Так, згідно з Указом Президента від № 494/93, спочатку дата відзначення припадала на 4 листопада, оскільки цього дня в 1991 році було прийнято Верховною Радою Закон "Про Національну гвардію України". Однак,  вже у 2000 році Указ втратив чинність, а Нацгвардія була розформована. Тому відзначалось як "День Внутрішніх військ України".

Внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та порушення територіальної цілісності країни, зокрема захопленням Криму у 2014 році, було прийнято рішення про відродження Національної Гвардії України шляхом ухвалення Закону "Про Національну гвардію України". Він був прийнятий 13 березня 2014 року та передбачав, що основою для створення нового складу Нацгвардії є Внутрішні війська МВС України, які перетворюються на військову організацію з правоохоронними та бойовими функціями. Згодом було затверджено офіційну символіку, проводилась укомплектація та спеціальна військова підготовка. 

Сотні добровольців та патріотів Революції гідності долучились до їх лав, а вже весною 2014 році військові підрозділи Національної гвардії брали участь у захисті країни разом із ЗСУ у рамках Антитерористичної операції.

18 березня 2015 відповідно до указу Президента №148/2015, було відновлено "День Національної гвардії України" як щорічне свято, яке відзначається 26 березня. У тексті указу йдеться: "Ураховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку".

Ця дата є важливою в історії нашої країни, адже саме національна гвардія забезпечує безпеку, стабільність та захист наших громадян. Її учасники демонструють мужність, відвагу та відданість Україні.

  У Лиманському ліцеї № 4 пройшов ряд заходів, присвячених Дню Національної Гвардії України. Наші учні долучилися до відзначення цього важливого дня, відзначаючи мужність та відданість героям Національної Гвардії. Спільно ми вшанували тих, хто несе важкий обов’язок захищати нашу країну та забезпечувати безпеку громадян. В рамках заходів учні долучилися до тематичних презентацій, дискусій та майстер-класів, щоб дізнатися більше про роль та значення Національної Гвардії в сучасному житті України.

  Від щирого серця дякуємо всім військовослужбовцям Національної Гвардії за їхню самовідданість та жертовну працю на благо нашої країни! Нехай мужність, служба  та ваші подвиги будуть завжди оцінені та вшановані.


















Дякуємо всім учасникам за активну участь та відданість нашим героям!

 Більше в Facebook спільноті закладу.

bottom of page