top of page

Це важливо знати кожному!

22 травня о 12.00 для учнів 4 - 11 класів провідним інспектором Краматорського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області майором служби цивільного захисту Дегтярьовою Оленою Василівною була проведена бесіда з теми "Види вибухонебезпечних предметів та правила поведінки у разі їх виявлення".

Оскільки скоро настануть літні канікули, у школярів буде більше вільного часу. У теплу пору його хочеться проводити на свіжому повітрі. Але через активні бойові дії у різних частинах країни зростає небезпека від вибухонебезпечних предметів для нашого життя. Шкода, якої можуть завдати ці предмети, непоправна та навіть смертельна. Тому дуже можливо дотримуватися Золотих правил безпеки:

! Не підходь

! Не чіпай

! Телефонуй 101

Міни бувають різного розміру: від зовсім невеликого, як-от з долоню, до розміру ноутбука чи великої миски. Часто вони зеленого, сірого, чи коричневого кольору, зроблені з пластику чи з металу. Отже, зелений, сірий чи коричневий кольори допомагають мінам добре маскуватися в траві, землі чи кущах.

Є міни, які кріпляться на так званій розтяжці: це коли від гранати чи міни тягнуться ледь помітні тросики. Як тільки їх зачіпають, стається вибух. Міни можуть вибухати від дрібного коливання чи коли на них наступаєш. Зона ураження може сягати від 1 до 100 метрів – це приблизно як довжина одного літака.Лише фахівець із розмінування може знешкодити міну. А зайві цікавість та недотримання правил поведінки можуть призвести до найгірших та невиправних наслідків – втрати життя чи каліцтва. Ще одна небезпека криється у снарядах, які не вибухнули. А розпізнати, чиснаряд розірвався чи ні, може тільки фахівець, тому так важливо не наближатися до них.

Олена Василівна розповіла про те, що треба робити у разі виявлення вибухонебезпечного предмета:

• по можливості ПОПЕРЕДИТИ про знахідку інших осіб, які знаходяться поруч;

• швидко ВІДІЙТИ на максимальну безпечну відстань (не менше 100 метрів), при цьому рухатись назад необхідно по своїх слідах;

• зберігайте спокій та НЕ ПАНІКУЙТЕ;

• негайно ПОВІДОМТЕ дорослих та оперативні служби, надавши інформацію про характерні ознаки предмета (місце його розташування, дату і час виявлення та особу, яка його виявила).

Категорично заборонено:

Телефонувати біля вибухонебезпечного предмету;

брати його до рук, зберігати, нагрівати та ударяти по ньому;

● переносити, перекладати, перекочувати його з місця на місце;

● намагатися розібрати;

● використовувати для розведення вогню, кидати, класти у вогонь;

● заносити в приміщення;

● закопувати в землю;

● кидати в криницю або річку;

● здавати на металобрухт;

● використовувати для виготовлення саморобних піротехнічних засобів — петард чи вибухових пакетів.

Якщо кожен буде дотримуватися цих правил, то збереже своє життя.

Учні школи вдячні Олені Василівні за важливу бесіду і зобов'язуються дотримуватися правил мінної безпеки.

bottom of page