top of page

Українська – мова незламних

Давно вже сказано в народі, що рідна мова дорога людині, як саме життя. Тому кожного року в День української писемності та мови ми говоримо про красу й мелодійність рідного слова, про успіхи, досягнення наших учителів та учнів у сфері мовознавства та літературознавства, проводимо різні флешмоби, вікторини, а також інші заходи.

І цей рік не є винятком. 27 жовтня 2023 року Донецький обласний інститут післядипломної освіти провів захід «Українська - мова незламних». До участі в ньому залучилися 9,10,11 класів разом із класними керівниками Павловською Лілією Валеріївною, Ігнатенко Ольгою Миколаївною та вчителями української мови та літератури Рєзніковою Наталією Іванівною, Чернишовою Оксаною Анатоліївною, Дібровою Тетяною Володимирівною.


Вони ознайомилися з результатами конкурсу «Шукай краси – добра шукай», взяли участь в обласній акції «Наша мова – наша краса і сила», а потім долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності. У цьому році був запропонований текст «Дороги України». Прочитав його актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша в фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський.

До написання диктанту долучилися й учні Лиманського ОКП на чолі з учительками української мови та літератури Цибою Оксаною Олександрівною та Дібровою Тетяною Володимирівною.

Також 27 жовтня стартував Двадцять четвертий міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. На прикладі цього видатного діяча вже декілька поколінь учнів зрозуміли, що де б ти не жив, дуже важливо добре знати рідну мову. Ти можеш добре вписатися в економіку й культуру іншої країни, але усвідомлення власної національної ідентичності допомагає саморозвитку. Адже людина, яка хоче довести світові, що нашим народом варто пишатися, уславлює не тільки себе, а й землю своїх предків.

Цей день для кожного був плідним та насиченим. Діти й дорослі дізналися нові цікаві факти про українську мову, змогли удосконалити й перевірити свої знання. І це об’єднує всіх українців на шляху до Перемоги.




bottom of page