top of page

УКРАЇНА-НАТО

Історії створення НАТО

4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн – США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії – підписано Північно-Атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод

Відносини України й НАТО були встановлені в 1991 році з моменту вступу України до Ради північноатлантичного співробітництва відразу після розпаду Радянського Союзу. Саме Україна стала першою країною СНД, яка 8 лютого 1994 стала учасницею програми «Партнерство заради миру». 9 липня 1997 року в Мадриді була підписана Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору.

5 фактів про особливе партнерство

між Україною та НАТО


Хартію про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-Атлантичного договору (НАТО) підписали під час Мадридського саміту Альянсу 9 липня 1997 року.

1. Декларація сприяння НАТО безпеці України. У тексті Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО сказано, що жодна країна не має будувати свою безпеку за рахунок безпеки іншої, розглядати жодну частину регіону ОБСЄ як сферу свого впливу і має утримуватися від загрози силою або використання сили проти будь-якої держави.

2. Комплексний план підтримки України. Передбачена Хартією підтримка Альянсом України реалізувалася на Варшавському саміті НАТО в липні 2016 року. В заключному комюніке засуджується російська агресія проти України і стверджується, що «незалежна, суверенна і стабільна Україна, що твердо віддана демократії та верховенству права, є ключем до євроатлантичної безпеки».

3. Військова співпраця. У межах підтриманої НАТО реформи Збройних сил України передбачається їх перехід на стандарти НАТО (STANAG)..

4. Політичний діалог. Допомога в політичних питаннях євроатлантичної безпеки та стабільності, запобігання конфліктам, управління кризами, підтримання миру, врегулювання конфліктів та гуманітарних операцій, політичні та оборонні аспекти нерозповсюдження ядерної, біологічної та хімічної зброї, контроль над озброєнням та роззброєнням.

5. Практична допомога. Практична співпраця України з НАТО триває в межах створених під егідою КУН п’ятьох спільних робочих груп Україна-НАТО: з військової реформи, оборонно-технічної співпраці, економічної безпеки, планування на випадок надзвичайних ситуацій цивільного характеру та з науки і довкілля.



bottom of page