top of page

Тиждень громадянського суспільства


З 11 до 17 вересня 2023 року відбувся Тиждень громадянського суспільства, центральною подією якого стало 15 вересня - Міжнародний день демократії. Педагоги та учні Лиманського ліцею № 4 не залишилися осторонь цієї події.

На цьому тижні під час уроків та виховних заходів вчителі акцентували увагу на формуванні у здобувачів освіти цінностей демократії та прав людини, розуміння механізмів взаємодії демократичної держави та громадянського суспільства.

Для учнів початкових класів, які щось чули про демократію, але їхні знання важко назвати комплексними більше використовували не теоретичні засади та визначення, а знайомі для них приклади. Пригадали казки, мультфільми, художні твори, проблематика яких стосується рівності, свободи, порозуміння, захисту знедолених.

Запропонували дітям придумати власну казку чи історію, в якій були б описані принципи народовладдя.

Крім того, пригадали з учнями прислів’я та приказки, які відображають ставлення людства до відносин народу та влади, визначили власне розуміння кожного виразу та висловили власну думку щодо цього.


Учні середньої та старшої школи значно більше знають про історію та значення демократії, ніж молодші школярі. Тож їм були запропоновані завдання та вправи, які пов’язані з вивченим матеріалом.

Під час онлайн-зустрічей учні виконували завдання «Викресли зайве»: школярі мали викреслити позиції, які суперечать засадам демократії та заважають суспільству успішно розвиватися і детально пояснити свій вибір та навести приклади для його ілюстрації.

Мозкові штурми, дискусії, ментальні карти, колажі допомогли краще розуміти природу демократії, визначити переваги та недоліки цього режиму.

На цьому тижні говорили про складні речі простими та зрозумілими для дітей словами.


bottom of page