top of page

Створення ООН

Організація Об’єднаних Націй діє на підставі та відповідно до положень Статуту ООН, прийнятого в 1945 р. у Сан-Франциско на Конференції Об’єднаних Націй. В основу цього документа були покладені пропозиції, надані представниками урядів Китаю, Радянського Союзу, Великобританії та Сполучених Штатів Америки у Думбартон-Оуксі (США) в серпні-жовтні 1944 року. Статут ООН було підписано 26 червня 1945 року представниками 50 країн.  Особливе значення Статуту полягає у тому, що він не тільки регулює діяльність організації у сфері міжнародної безпеки, а й закладає фундамент системи колективної безпеки, рівної для всіх, та слугує своєрідним кодексом поведінки держав у політичній, військовій, екологічній та гуманітарній сферах. 

На даний час 193 держави є членами ООН. Наймолодшою державою-членом ООН є Республіка Південний Судан, прийнята до складу ООН у 2011 році.

Маючи понад 70 адміністративних та інформаційних центрів на всіх континентах, штат ООН налічує 54 тис. службовців, з яких 14 тис. співробітників працю­ють безпосередньо в штаб-квартирі організації у Нью-Йорку (США).




bottom of page