top of page

Романтик української ідеї. Відзначення 150-річчя від дня народження Миколи Міхновського.


Зараз під час війни дуже важливо пригадувати імена видатних постатей української історії, які вперше проголошували про самостійність, незалежність України як держави. Про тих людей, хто вперше окреслював проблеми боротьби за вільність української нації.

31 березня 1873 року народився Микола Іванович Міхновський. За життя його часто зневажали, боялися, вважали небезпечним. Він пізнав ненависть опонентів і зраду колишніх друзів. Його погляди поділяло лише невелике коло однодумців, для інших він був зарозумілим демагогом, шовіністом і авантюристом. По трагічній кончині його ім'я надовго втаємничили від поколінь українців, яким він присвятив усе життя. На думку істориків, постать ідеолога державної самостійності України Миколи Міхновського є однією з найтрагічніших у нашій минувшині. Він прийшов у цей світ 150 років тому. Прийшов, щоб залишитися на його небосхилі яскравим знаком оклику для майбутньої незалежної України…

"Микола Міхновський належав до тієї когорти людей, кого неможливо назвати "людиною свого часу". Він його випереджував. У той час, коли його сучасники несміливо подавали голос за автономію України, він звучно і твердо відстоював ідею українського самостійництва і своєю безкомпромісною боротьбою наближував перспективу незалежності конкретними справами", - підтверджує доктор історичних наук Федір Турченко.

"Нашому поколінню належить створити українську національну ідеологію для боротьби за визволення нації і для створення своєї держави. Ми боремося за самостійну суверенну Україну, соборну, цілу і неподільну - від Сяну по Кубань, від Карпат по Кавказ, вільну між вільними, без пана й без хама", - рішуче й безповоротно окреслив 18-річний Микола Міхновський, учасник “Братства тарасівців”, власне життєве кредо.

І у наш час, коли на карті світу з’явилася незалежна Ук

раїна, збулося те, про що мріяла ця видатна людина. До його дня народження у закладі освіти були проведені заходи до ювілею Миколи Міхновського.

У 6 -А класі на чолі з класною керівницею Світланою Орел надзвичайно пізнавально та цікаво відбулась «Онлайн-сторінка: Микола Міхновський». Під час заходу учні занурились в історичні реалії життя Миколи Міхновського. Діти дізнались про вчинки постатей, які перші йшли проти «течії», і, підводячі підсумки бесіди, усвідомили, що в історичній перспективі саме їхнім ідеям належало майбутнє України.І саме за такі цінності зараз проливають кров наші захисники та захисниці на полі бою, а

ми активно підримуємо фронт чим тільки можемо тут, на нашій рідній Землі.

Цікавими і змістовними були уроки, які провела для учнів 6 класів учителька історії Альона Василівна Попова. Вона наголосила на тому, що Микола Міхновський - визначна постать в історії України.Він прагнув, щоб його почув і зрозумів широкий загал, щоб народ повірив у самостійну Україну.

Сьогодні ця людина є символом незгасаючої віри українців у добре майбутнє. Учителька підготувала презентацію з переглядом документального фільму, які дали учням змогу більше дізнатися про життя і світогляд цього мислителя.

На уроці історії в 10-А класі разом з учителем Володимиром Олександровичем Перевишко здобувачі освіти здійснили експрес-огляд політичної діяльності видатного українського громадського діяча Миколи Івановича Міхновського. Відбулося знайомство з основними подіями його біографії, а також з його "10 заповідями", - своєрідною Біблією українського націоналізму. Результатом обговорення стало усвідомлення того, що ідеї Миколи Міхновського не втратили своєї актуальності, а в умовах боротьби проти російських агресорів отримали своє "друге дихання"!

Учитель історії Людмила Леонідівна Заруднєва провела ряд бесід, присвячених цій неординарній історичній особистості, наголосила на тому, що М.Міхновський був справжнім патріотом, мріяв про самостійну розвинену українську державу, намітив шлях, яким треба йти, щоб досягти цієї мети.

До цієї пам’ятної дати завідувачка бібліотекою Піддубна Олена Анатоліївна підготувала публікацію “Ідеолог української самостійності”, де ознайомила читачів з біографією Миколи Міхновського. Також у цій публікації наведена аудіокнига “Самостійна Україна”, тому всі бажаючі можуть прослухати її і ознайомитися з головною працею всього життя цієї видатної людини.

Ми маємо знати свою історію, маємо гідно вшановувати пам'ять українських героїв!



bottom of page