top of page

“Разом для найкращого Інтернету”


Зараз кожен із нас не може уявити собі життя без Інтернету. Тут можна знаходити корисну інформацію, читати новини, спілкуватися з друзями і колегами не тільки в Україні, але й за кордоном. Але, на жаль, кожну корисну річ можна зробити засобом для маніпуляцій, небезпечною. Шахрайство, кібербулінг, пропагування ненависті - це, на жаль, присутнє в мережі Інтернет. Тому кожного другого вівторка у лютому у світі за ініціативою мереж Insafe та INHOPE та за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day). До акції приєдналося 40 країн. У 2023 році він проходить 7 лютого в 20-й раз під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Головною задачею заходів, що проводяться у цей день, є залучення до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду. Щороку до Дня безпечного Інтернету в Україні, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій. Наша школа теж не стоїть в стороні.

7 лютого і весь тиждень оголошені в школі Тижнем безпечного Інтернету впродовж якого класні керівники, вчителі інформатики проводять з учнями бесіди та ігри. У початковій школі проводяться перегляди та обговорення мультфільмів. Увазі дітей пропонуються “Казка про золоті правила безпечного Інтернету” (1-4 кл.), урок-гра «Правила онлайн-безпеки для дітей» (1-2 кл.), інтерактивна гра “Безпечна подорож до країни Інтернет” (3 - 4 клас). Учням 5 - 6 класів пропонується диспут “Інтернет: користь чи прихована небезпека”.

Конкурс комп’ютерного малюнка «Створи шедевр геометричними фігурами»

Бібліотекар школи Олена Піддубна підготувала відеопрезентацію "У світ книги через комп'ютер" Тож запрошує учнів початкової школи бібліотека. Адже в Інтернеті можна читати і слухати, книги, дивитися буктрейлери, брати участь у вікторинах, переглядати віртуальні виставки. Ці різноманітні можливості пропонується розглянути учасникам відеоперегляду з такою назвою. Запрошуємо до перегляду натиснить покликання для перегляду

У 3-А класі до Міжнародного дня безпечного інтернету відбувся бібліотечний урок "У світ книги - через інтернет", класний керівник Інна Павленко. Діти переглянули презентацію, яку підготувала завідувачка шкільної бібліотеки Піддубна Олена Анатоліївна ,отримали знання щодо того, які існують інтернет- ресурси і як їх можна використовувати для навчання а також у вільний час.

У 7-А класі пройшла Година спілкування "Інтернет очима дітей" під гаслом :"Разом до найкращого інтернету". Учні повторили 10 золотих правил безпеки в інтернеті, про шкоду та користь інтернету. А також ознайомилися з основними видами реальних небезпек віртуального світу, які на сьогоднішній день визнано проблемами людства, – це Інтернет-залежність, фішинг як вид шахрайства, соціальні мережі як засіб впливу на політичне та соціальне життя людей, використання інформації агресивного змісту, негативний вплив на психіку та здоров’я дитини.

У 8-Б та 6-Б класах вчителькою інформатики Оксаною Лисаченко було проведено онлайн-квест «Безпечний інтернет». У цьому квесті були повторені основні правила БЕЗПЕЧНОЇ роботи в інтернеті, правила створення паролів, правила поведінки за комп'ютером у вигляді гри, а також разом пригадали етикет електронного спілкування.

Для всіх охочих учнів вчитель інформатики пропонує пройти Гру Interland (супер треба пройти рівні доброти за покликанням Гра Interland

Interland - це грайлива онлайн-гра, яка робить вивчення цифрової безпеки та громадянства інтерактивним та веселим - так само, як і сам Інтернет. Тут діти допомагатимуть своїм колегам-інтернавтам боротися з хакерами, фішерами, овершерами та хуліганами, відпрацьовуючи навички, необхідні для того, щоб бути хорошими цифровими громадянами. Цікаво, долучайтесь!!!

Так 06 січня учні 7-8 класів під час години спілкування «Що таке кібербулінг та як йому протистояти» знайшли і ознайомили своїх однокласників з інформацією про кібербулінг, його видами. Вони говорили про те, скільки бід може принести кібербулінг, що жертвою його можуть стати і діти, і дорослі. Тому важливо знати, куди можна звернутися по допомогу, якщо ти все ж таки зазнав кібератаки. До заходу були залучені психологиня нашої школи Мартиненко Зінаїда та старший інспектор сектору кадрового забезпечення Краматорського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області майор поліції Тернова Наталія Миколаївна.

Учні 8 - 9 класів стали учасниками оналайн - уроку з нагоди Дня безпечного Інтернету 2023. Їм під час години спілкування «Кібербезпека очима української молоді»запропонували стати учасниками онлайн-опитування, а також висловити своє ставлення до такої болючої теми як секстинг (урок “Стоп секстинг” (9 клас).

Для вчителів також є чимало заходів: Майстер-клас «Цифрові інструменти та можливості Google для безпечнішого Інтернету» (учителі-предметники, класні керівники), Вебінар «#Stop_Sexтинг (вчителі предметники, класні керівники) Інформація про навчання на сайтіEdway: https://edway.in.ua/uk/mpk/444/detail/ А також багато цікавої інформаії можна знайти за покликаннням Ресурси програми безпеки дітей в Інтернеті. Дія. Цифрова освіта

У вівтрок 7 лютого 2023 року з 12:00 до 16:00 відбувся Онлайн-марафон до Дня безпечного інтернету за підтримки Міністерства освіти і науки України та Міністерства цифрової трансформації. Учні та педагоги нашої школи долучились до нього.

Марафон був корисним для освітян та батьків. Участь у заході була безкоштовна. Його учасники мали змогу почути експертні виступи та отримати корисні поради щодо онлайн-безпеки для дітей від спікерів; поставити питання експертам наживо; пройти онлайн-опитування та квест; взяти участь у розіграші подарунків. Під час марафону також будуть представлені можливості цифрових інструментів та платформ Google для безпечного перебування в інтернеті.

До заходу можна було долучитися за посиланням о 12.00 https://bit.ly/40frJA4 під час заходу організатори закликали учнів 8-17 років взяти участь у вебквесті “Як козаки безпеку шукали” та поринути у цікаві пригоди разом із відважними козаками Граєм, Оком та Туром. Перейдіть за покликанням і Пройдіть вебквест

Вебквест триватиме з 14:00 07 лютого 2023 року до 20:00 09 лютого 2023 року.

■ Учасники будуть змагатися у вікових категоріях: 8-10 років, 11-13 років та 14-17 років.

Участь - індивідуальна.

■ Виконувати завдання можна у зручному темпі та у зручний час.

■ Перевірка робіт відбудеться відразу ж після завершення вебквесту, тобто після 20:00 9 лютого. Саме з цього часу роботи від учасників прийматися не будуть. Тому встигніть пройти усі завдання вчасно.

10 лютого о 14:00 у прямому ефірі ми визначимо переможців гри, які отримають подарунки у кожній віковій категорії.

Програма та корисні матеріали доступні на сайті заходу: https://bit.ly/3jiUMlD

Захід відбувся в межах співпраці Google Україна, Міністерства освіти і науки України та Міністерства цифрової трансформації. Партнерами марафону є Ла Страда та ГО “Безбар’єрність”. Участь у марафоні допомогла учасникам підвищити свою цифрову безпеку. корисні покликання https://safety.google/security-privacy/ - центр безпеки Google, https://edu.google.com/ - Для освіти Google

Але Інтернет - це все ж таки чудовий винахід! Щоб показати учням, як можна безпечно і з користю проводити час у мережі, учителями інформатики заплановано проведення арт-вернісажу «Комп'ютерна мишка майбутнього» та конкурс комп’ютерного малюнка «Створи шедевр геометричними фігурами». Долучайтесь впродовж тижня активності тривають!!!

Таким чином, програма Дня безпечного Інтернету - різноманітна і насичена. Це справді свято Інтернету, який має бути нам другом і помічником, але не треба допускати, щоб він ставав нашим володарем.


Будьте обізнаними і обачними користувачами інтернету!!!

bottom of page