top of page

Про заходи до Дня писемності

Рідна мова – це те, без чого немає людини. Нею починають розмовляти з самого дитинства, знання її вдосконалюють протягом життя.

27 жовтня ми вперше саме в цю дату ми відзначаємо День української мови та писемності. До цієї дати бібліотекар Піддубна О.А. разом з учителями української мови та літератури Дібровою Т.В., Чернишовою О.А. та Цибою О.О. провели низку заходів з учнями 6 – 9 класів.

10 та 11 жовтня в 7 - А та 7 - Б класах Діброва Т.В. і Піддубна О. А. провели мовознавчу гру "Країна мовних цікавинок". Під час заходу учні згадали частини мови, розгадували шаради на знання будови слова, відгадували загадки про омоніми і фразеологізми. А потім вони ознайомилися з історію походження деяких слів. 10 жовтня також відбулася літературна гра "У світі української поезії", під час якої учні 9 - Б класу довели чудове знання класичних творів української літератури. Діти активно брали участь у заходах, чим довели, що вивчення рідної мови може бути цікавим і корисним.

16 жовтня у 8 - А класі пройшла мовознавча гра "Мужай, прекрасна наша мова". Разом із вчителькою української мови та літератури Чернишовою Оксаною Анатоліївною та завідувачкою бібліотекою Піддубною Оленою Анатоліївною учні згадали історію свята Дня української писемності та культури, прочитали поезії та вислови видатних людей про мову, а потім розгадували мовні загадки та шаради, виконували інтерактивні вправи на знання морфології, фонетики, синтаксису, будови слова, лексики і фразеології української мови. Наприкінці заходу прослухали пісню гурту "Антитіла" "Фортеця Бахмут", і впевнилися, що українська мова зараз теж бореться з ворогом. Адже мова об`єднує всіх українців, дає їм сили і наснагу. Учні були активними, показали гарне знання української мови.

17 жовтня у 6 - А класі відбувся захід,присвячений Дню української писемності та мови. Разом з учителькою української мови та літератури Цибою Оксаною Олександрівною та завідувачкою бібліотекою Піддубною О.А. учні подивилися фільм про історію свята, відповіли на питання вікторини "Мовні цікавинки". Закінчився захід розповіддю про походження назв шкільних приналежностей, рослин та різних предметів, які постійно поруч з нами, а ми й не здогадуємося, з яких мов прийшли в нашу мову їх назви.


Під час заходів звучали рядки українських поетів. Ось такими словами Дмитра Павличка завершувався один із заходів. У них відображається ставлення нашого народу до своєї мови, своєї Батьківщини.

Спитай себе, дитино, хто ти є,

І в серці обізветься рідна мова;

І в голосі яснім ім’я твоє

Просяє, наче зірка світанкова.

З родинного гнізда, немов пташа,

Ти полетиш, де світу далечизна,

Та в рідній мові буде вся душа

І вся твоя дорога, вся Вітчизна.

У просторах, яким немає меж,

Не згубишся, як на вітрах полова.

Моря перелетиш і не впадеш,

Допоки буде в серці рідна мова.

Адже рідна мова важлива для кожного з нас.




bottom of page