top of page

Премудросте земне, бібліотека

30 вересня, у день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, святкується Всеукраїнський день бібліотек. Указом Президента України Леоніда Кучми від 14 травня 1998 року проголошене це дивовижне свято, метою якого є підвищення ролі книги у суспільному та культурному житті, привертання уваги широкої громадськості до проблем бібліотек, до потреб і соціального статусу бібліотекарів.

На нашій землі бібліотека користується віддавна великою шаною і любов’ю. Історія України невіддільна від історії бібліотек. З ім’ям Ярослава Мудрого тісно пов’язане створення першої української бібліотеки. В Україні надрукував свої книги першодрукар Іван Федоров. Сьогодні бібліотека - не тільки книгозбірня. Це інформаційний центр, де зберігаються документи на різних носіях. Це - культурний, освітній заклад, великий внесок бібліотеки у розвиток вітчизняного державотворення, освіти, науки і культури - безцінний.

У Лиманській ЗОШ І - ІІІ ст. № 4 відбулися бесіди і вікторини, присвячені цьому дню. Бібліотекарі Піддубна О.А. і Дворніченко О.М. провели такі заходи: вікторина «Щоб робили ми без книг?» ( 2 - А клас, класний керівник Павленко І.В.), вересневу зустріч у бібліотеці «Дім без книги - день без сонця» (4 - Г клас, класний керівник Капустіна Г.О.), тематична виховна година «Скарбниця віків» (6 - А клас, класний керівник Чернишова О.А., учитель зарубіжної літератури Сало Н.О.), бібліотечний урок «Капітани книжкових морів» ( про професію бібліотекаря) ( 8 - А клас, учитель української мови та літератури Діброва Т.В.)

Заходи пройшли у доброзичливій, святковій атмосфері. Діти ознайомилися з історією книги і бібліотеки, з бібліотечними новинками, відповідали на питання вікторини, щиро привітали бібліотекарів з їх професійним святом, за що вони щиро вдячні своїм відданим читачам.


Чи можете ви світ цей уявити

Без сонця, солов’їв чи без лелек?

Без книги теж ми не змогли б прожити,

І зникло б людство без бібліотек.

На стелажах - дитячі сни казкові,

І пристрасті, і муки, і пісні,

І спалахи великої любові,

І море знань, і сяйво муз, і сміх.

Якщо забракне серцю таємниці,

Захочеться торкнутися святого,-

То підійдіть до щедрої полиці,

Торкніться книги - джерела усього.

Свої проблеми, прикрощі й турботи

Залиште поза сутністю далеко.

І подаруйте серцю насолоду,

Пориньте в мудрий світ бібліотеки.



bottom of page