top of page

Покликання, обов’язок, честь (26 березня - День Національної гвардії України)


Щороку 26 березня своє професійне свято відзначає особливе військове формування – Національна гвардія України. Україна - унітарна держава і це вибір народу. Цілісність і єдність багатонаціонального українського суспільства, повага прав і свобод людини, дотримання законності та правопорядку, традиції активних і здорових народних ініціатив - запорука життя і процвітання держави, її цінності та національна ідея.

На захист цих цінностей покликана еліта українського суспільства - Національна гвардія України.

До складу цього формування відносяться бригади та полки оперативного призначення та охорони громадського призначення, полки охорони важливих державних об’єктів та інші підрозділи. Основними завданнями Нацгвардії є захист життя, прав, свобод та інтересів громадян від злочинних та інших протиправних посягань, захист конституційного ладу і територіальної цілісності країни.

У цей День ми вітаємо гвардійців і їх родини! Бажаємо їм Божого благословення, високого професіоналізму, здоров’я і стійкості! З Днем Нацгвардії! Успіху Вам і добра! Ви - елітні війська, від усіх Вам пошана, І Вам вдячна за службу країна моя, України ви захист, опора і слава. Ми бажаємо в свято гвардійським військам І відваги, і мужності, сил і терпіння.

Хай усе, що задумали, вийде у вас

І буде правильним буде всіляке рішення!

У 9-11 класах до Дня Національної гвардії України проведено усний журнал “Військо сильне духом”, під час якого старшокласники переглянули презентацію і відео з історії виникнення відзначення цієї події та історії виникнення Національної гвардії України, обговорили значення цих військ у ході російсько-української війни ось уже протягом 9 років.

Пропонуємо переглянути відео про склад, завдання та розвиток Національної гвардії України


ІЗ ІСТОРІЇ ВИНИКНЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ

Перший Наказ про формування Республіканської гвардії було підписано у серпні 1991 року. До розпорядження Верховної Ради перейшли всі військові частини, що належали Міністерству внутрішніх справ колишнього Радянського Союзу та дислокувалися на території нашої держави. У листопаді ВРУ прийняла закон про створення та регламент роботи Національної гвардії України. Закон було підписано Головою Верховної Ради України Леонідом Макаровичем Кравчуком.

Згідно з цим законом роль Національної гвардії України полягала у захисті недоторканності країни та охороні державних кордонів. Додатково на формування покладалися завдання у ліквідації наслідків стихійних лих та аварій.

У 1999 році згідно з Наказом другого президента України Леоніда Кучми Нацгвардія зайняла місце підрозділів у складі інших військових формувань. А згодом, така важлива для української держави установа була зовсім розформована. Все її майно, у тому числі військова техніка, перейшла у власність Міністерства внутрішніх справ та Збройних сил України.

Пізніше, під час президентства Віктора Ющенка спостерігалися спроби відновлення Нацгвардії. Однак, всі зусилля реанімувати структуру були відхилені головою комітету з питань національної безпеки (тоді цю посаду обіймав Анатолій Гриценко). Він посилався на те, що законопроєкт з відновлення Національної гвардії України неконституційний.

Наступна спроба відновити Національну гвардію України виникла в надзвичайно скрутний для нашої держави час. Після втечі 4-го президента України Віктора Януковича, коли російські війська увійшли Криму, виконувач обов’язків Президента Олександр Турчинов написав звернення до ВР України, в якому йшлося про необхідність відновлення цього формування. Таким чином, в березні 2014 року було ухвалено законопроєкт про відновлення Національної гвардії. За цей законопроєкт проголосувала переважна більшість народних депутатів Верховної Ради України. Законом передбачена максимально допустима кількість військовослужбовців, що можуть перебувати у складі Нацгвардії – вона становить 60 000 осіб. НГУ належить до Міністерства внутрішніх справ та знаходиться у повному підпорядкуванні Міністра внутрішніх справ України.

18-го березня 2015-го року, ураховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку, Президентом України був підписаний Указ № 148/2015, в якому День Національної гвардії України встановлюється як офіційне профільне свято, яке тепер щорічно відзначається 26-го березня. Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 26-го березня 1996-го року № 216 "Про День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України".



bottom of page