top of page

Подвиг Героїв Крут – приклад для нащадків.


У закладі відбулись пам’ятні заходи з нагоди відзначення

105-ї річниці подвигу Героїв Крут.

29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

Тоді, 105 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Детальніше з інформаційними матеріали до Дня пам'яті Героїв Крут–2023, з міфами та фактами про бій під Крутами, яку підготував Український інститут національної пам’яті «Бій за майбутнє» можна познайомитися за покликанням День пам'яті героїв Крут .Також в документі багато покликань у списку використаних джерел, які допоможуть вам поринути у події тих часів і усвідомити один із незаперечних фактів, що тоді, як і зараз народ України довів, як любить свою країну. Своєю кров’ю, душею і своєю працею він, як і будь-який інший народ, прагне до життя та благополуччя. Це було доказом, яскравим доказом, і насамперед самим собі. Доказом перед усіма іншими, нехай сильнішими, більш амбітними, але це - пряма відповідь на історичний виклик. Відповідь, а не ухилення від неї.

Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

Тож класними керівниками 8-9 класів для учнів школи були проведені години пам’яті “Подвиг героїв - приклад для нащадків”, присвячені вшануванню пам'ятної дати. Зокрема учні переглянули відеоролик "Герої Крут", після чого кожен і кожна мали змогу висловити свої емоції і переживання, свою позицію з приводу подій, які відбувались під Крутами.

Для учнів молодшої та середньої ланки були проведені онлайн - екскурсіїдо Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут",

пiсля відвідування якої діти пройшли онлайн - вікторину, за матеріалами цієї екскурсії. Класні керівники провели провели з дітьми тематичні бесіди, під час яких учні вкотре продемонстрували своє бажання та зацікавленість вивчати історію рідної країни. Малеча також вшанувала хвилиною мовчання пам'ять 27 розстріляних юнаків- студентів, які захищали незалежність своєї держави.

Для учнів 10-11 класів учителями Захисту України було проведено урок -реквієм «Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ». Старшокласники говорили про відомі історичні факти і розвінчували міфи, зокрема і такі, що «більшовицьким ордам» протистояли 300 студентів, які майже всі або загинули в бою, або потрапили в полон і були закатовані або міф про те, що крутянці були єдиними оборонцями Києва. Також учні провели невелику дослідницьку роботу і порівняли прояву героїзму українського народу на початку XX та на початку XXІ століть у волевиявленні і боротьбі за незалежність нашої держави і цілісність її кордонів.

Учні 10-11 класів долучилися до онлайн дискусії “Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки”, за матеріалами Михайла Ковальчука, кандидата історичних наук (Київ), старшого наукового співробітника Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського НАНУ. Якщо цікаво ознайомитись з матеріалами детальніше, переходьте за покликанням Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки

Учні школи долучились до фото флешмобу до річниці бою під Крутами “Ми українці - ми діти незалежної держави”, завданням якого було привернути увагу молоді до цієї події. Учні надсилали фото зі своїх архівів та створювали нові, які, на їх думку, символізували історичні події бою під Крутами, як символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність!

Учителями фізичної культури було організовано та проведено серед учнів 7-11 класів спортивний відео флешмоб “Герої, що тримають небо”, де учні надсилали відео своїх спортивних активностей як символ стійкості духу і незламності молодого покоління, присвячуючи його нашим спортсменам-землякам, які у час війни продовжують виборювати перемоги на спортивних аренах України та світу, а також свідомо пішли боронити нашу землю.

Переглянути матеріали ви можете у відеоролику.


bottom of page