top of page

Пам'ятні дати у школі. Історію не забути!


27 січня в Україні і світі відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

У закладі відбулась низка заходів, присвячених цій події.

Для учнів початкових класів було проведено тематичні розповіді з переглядом презентації “Голокост – трагедія всесвіту”, під час яких діти читали вірші, слухали розповіді про трагічні долі дітей - євреїв, говорили про толерантне ставлення до людей іншої національності, а на аркушах паперу у формі серця писали свої побажання у майбутнє, і для того щоб вони здійснились, згорнули їх і заховали у потаємне місце. Також діти малювали символічні малюнки або робили колажі з цінностями, які для них важливі у майбутньому.

На уроках історії у 5-8 класах було проведено годину пам'яті: " Голокост- шрам на серці людства " до дня вшанування Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. Один із найважливіших напрямів гітлерівського терору в роки війни визначався расистською теорією нацистів. Винищення «неповноцінних» народів та етнічних груп стало основною лінією політики Берліна на Сході Європи. Україна поряд з іншими європейськими державами стала жахливим полігоном нацистського конвеєру смерті. Проводились такі собі «Акції зачисток». Ядром антисемітистської політики було уже всім відоме ім’я Адольф Гітлер. Який був лідером Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини. Головним, що відрізняло націонал-соціалізм від інших політичних течій була расова теорія руху. Детальніше прочитати ви можете перйшовши за покликанням Історичні факти про злочини проти людства

Про ці та інші історичні факти діти дізнались, переглянувши відео-презентацію під керівництвом вчителя історії Попової А. В.

Учням додатково було запропоновано здійснити онлайн- екскурсію до табору Освенцім, що знаходиться у Польщі. Табір смерті Освенцім сьогодні став Державним музеєм Аушвіц-Біркенау. Він створений для того, щоб світ пам'ятав про звірства нацистів. Це був найбільший комплекс, де здійснювалося масове знищення людей. Діти згадали хвилиною мовчання усіх безвинно загиблих.

Також під час усного журналу у 5-8 класах “Сказати хочу стільки та мовчу… Я в пам’яті запалюю свічу” учні “гортали сторінки історії” про страшну трагедію людства “Голокост”, читали поезію, розмовляли про повагу до людей іншої національності.

Вірш читає Макаренко Дмитро, учень 6-А класу

Якщо ви хочете дізнатися більше про трагічні події запрошуємо вас за покликанням на Онлайн екскурсію до Освенциму разом з Поповою А.В.mp4

На годинах спілкування “Пам’ять во спасіння” для учнів 10-11 класів класні керівники показали відеопрезентацію про історичні факти переслідування і знищення єврейського народу, а старшокласники за допомогою дошки Джамборд до вшанування трагічних подій писали побажання майбутнім поколінням, настанови, щоб такої трагедії не повторилось.

27 січня педагоги та учні 9-11 класів нашої школи були присутні на обласному онлайн-заході, присвяченому Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту. Захід проводився за участю Юлії Костюніної, заступника голови Донецької обласної держадміністрації.

Організатори заходу відзначили те, що Лиманська ОТГ була найактивнішою і представлена найбільшою кількістю учасників на заході. Учні громади, зокрема і наша учениця 11 класу Скубак Ярослава підтримували діалог та висловлювали свої думки, ділилися враженнями щодо поставлених запитань від організаторів. Все це вказує на те, що молодому поколінню дуже важливо знати історію, віддавати шану і повагу постраждалим від страшних злочинів і не залишатись осторонь, ділитись своїми емоціями та переживаннями, щоб така трагедія не повторилась. Якщо вам не вдалося бути присутніми на заході, то відеофрагмент ви можете переглянути за покликанням Фрагмент обласного заходу.

Трагедія Голокосту назавжди залишилася страшним уроком і грізним попередженням усьому людству.

Наш обов’язок – про це пам’ятати, молитися аби цей злочин проти людей ніколи не повторився!..

Боротися за чесне і справедливе життя!..

Боротися за свободу і незалежність своєї Батьківщини!...

Історію не стерти, не вичеркнути з пам'яті нащадків.

Знаємо, пам'ятаємо, шануємо!

bottom of page