top of page

Не загасити пам’яті вогонь



У середу 8 травня 2024 року Україна разом Європою День пам'яті та примирення, присвячений вшануванню пам'яті загиблих у Другій Світовій війні, а також перемозі над нацистською Німеччиною та її союзниками. У війні за приблизними оцінками загинуло від 5 до 8 мільйонів українців, а майже 700 міст було зруйновано.

Друга світова війна тривала з 1939 по 1945 рік. 7 травня 1945 року командування Третього Рейху підписало акт про капітуляцію Німеччини у Франції, а наступного дня 8 травня документ ратифікували у Берліні. Потім уночі 8 травня на вимогу Сталіна було підписано ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". У Москві на той момент уже настало 9 травня.

З того часу в більшості країн Європи День закінчення Другої Світової війни відзначають 8 травня, а в СРСР свято було 9 травня через різницю часових поясів.

Багато років Україна продовжувала відзначати День перемоги 9 травня за радянською традицією. Проте у 2023 році Верховна Рада встановила нове свято День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Датою урочистості буде 8 травня, як в інших європейських країнах. Символом дня стала квітка червоного маку.

Кожне слово у назві цієї дати має глибоке значення. Пам’ять говорить нам про те, що ми маємо не забувати мільйони людей, які загинули у Другій світовій війні. Примирення – означає, що всі країни, що брали участь у кривавих діях тієї війни мали б примиритися між собою та не починати нових війн. На жаль, наші сподівання не завжди виправдовуються і українцям знову доводиться боронити своє право на існування.

У 3 – А ( класний керівник Тертична А.А.) відбувся захід «Червоні маки пам’яті».  Символом цього дня є червоний мак.

В українській міфології ця квітка має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті.

Квітнуть маки на темному тлі,

І марніють обличчя жіночі…

Його вбито було на війні,

Хтось чужий закривав йому очі..

Скільки їх отаких у полях?

Що спинились раптово й зостались,

Тільки в спогадах рідних, в піснях,

Та у маках отих вишиваних…

Ми пам'ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації. Пам'ятаємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими.


У 4 – Б (класний керівник Гринь І.В.)  відбулася година спілкування "Пам'ять єднає покоління".Під часзаходу учні поглибили знання про героїчне минуле нашого народу, виховували почуття патріотизму, мужності, любові до Батьківщини, вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих у Другій світовій війні.Сьогодні, як ніколи, молоде покоління розуміють, що мир – найбільше багатство на Землі. Ми вивчаємо свою історію, шануємо і пам’ятаємо тих, хто у роки Другої світової війни відстояв мир, і молимося за захисників, які боронять його в Україні сьогодні. Засвоюємо історичні уроки про те, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року особливо актуальне. Ми абсолютно впевнені: перемога буде за Україною!


І живуть у пам’яті народу

Його вірні дочки і сини,

Ті, що не вернулися з походів

Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,

Котрим не судилось розцвісти,

Закликають мир ясний і спокій,

Як зіницю ока, берегти.

Ці слова українського поета Василя Симоненка стали епіграфом до патріотичного уроку  у 5 – А «Не загасити пам’яті вогонь…» ( класний керівник Іловайська Н.Л.)  метою якого було вшанувати подвиг українського народу, його вагомий внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні. 

Пам’ятаємо тих, хто загинув у роки Другої світової війни, хто звеличив нашу землю, героїв Небесної Сотні, воїнів та інших загиблих у боротьбі за правду, справедливість, свободу, цілісність та єдність нашої держави.

Україна не хоче руйнувати, а хоче Створювати і Будувати! Ні – війні! Нехай буде Мир!

У  5-Б класі  (класний керівник Одарікова Т.М.) пройшла виховна година на тему «Пам'ять єднає покоління» з метою вшанувати цю сумну та важливу дату, яка має нагадати всім нам про необхідність збереження миру на планеті та недопустимість війни, вшанувати безсмертну пам'ять ветеранів війни.


У 6-А класі Лиманського ліцею №4 була проведена година спілкування "Ціна Перемоги", присвячена Дню пам'яті та примирення.


Учні 9-А класу Лиманського ліцею №4  разом з класним керівником Бондарєвою Ю.А., провели тематичну годину спілкування: «Ми пам’ятаємо своїх героїв». Пам’ятаємо тих, хто боровся за Україну у роки Другої світової війни! Шануємо тих, хто воює за неї сьогодні! Засвоюємо історичні уроки про те, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині , соборні. Ця пам’ять робить нас сильнішими.Учні 9-А класу Лиманського ліцею №4  разом з класним керівником Бондарєвою Ю.А., провели тематичну годину спілкування: «Ми пам’ятаємо своїх героїв». Пам’ятаємо тих, хто боровся за Україну у роки Другої світової війни! Шануємо тих, хто воює за неї сьогодні! Засвоюємо історичні уроки про те, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині , соборні. Ця пам’ять робить нас сильнішими.

Випускники 9-Б класу разом із класним керівником  В.О.Перевишком провели бесіду, присвячену Дню пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Основний акцент здобувачі освіти зробили на історичних витоках пам'ятної дати, її суспільному значенні, особливо в умовах повномасштабної російської агресії. Інформація, яку отримали юнаки й дівчата, дає можливість усвідомити велич подвигу українського народу, а також критично сприймати російські історичні міфи про Другу світову війну.



Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині й комуністичним в СРСР.  У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Цього року Україна втретє відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ.

Про все це говорили учні під час години спілкування в 11 – Б класі (класний керівник Заруднєва Л.Л.)



В ОКП Лиманського ліцею №4 пройшла виховна година присвячена Дню пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.



bottom of page