top of page

Міжнародний день толерантності


Сьогодні відзначають Міжнародний день толерантності. У сучасному світі вона є нормою й основою будь-яких здорових відносин. Це – ставлення, що формується на визнанні універсальних прав і основних свобод людини.

16 листопада 1995 р. держави-члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів терпимості. За пропозицією ООН, з 1996 р. щорічно у всьому світі цього дня відзначають Міжнародний день толерантності. Життя суспільства, як і життя окремої людини, грунтується на впливі ідей, поглядів, теорій. За часи історії людства їх було чимало. Вони оволодівали розумом людей на більший чи менший термін. Деякі з них закликали до барикад, призводили до війн, ставали підставою для створення «образу ворога» з іншого народу. Але з розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що для успішного розвитку людства необхідно знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. Ще у ХVIII ст. французький філософ-просвітитель Франсуа-Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловити її я готовий віддати своє життя».

В Лиманському ліцеї №4 відбулися різноманітні заходи присвячені цьому дню. У 4-А класі до Дня толерантності була проведена виховна година "Ставлення людини до людини". Діти переглянули мультфільм "Як зрозуміти іншого", провели гру "Так чи ні" і прийшли до висновку ,що у ставленні до інших людина повинна бути толерантною, а саме - терпимою, співчутливою, щиросердною й повинна розуміти іншого.

У 8-А кл. пройшла година спілкування «Толерантність - дорога до миру та співпраці». З метою виявлення рівня поінформованості з даної теми учні пройшли анкетування "Чи толерантна ти людина", переглянули відеоролик про доброту, терпіння, порозуміння. Родзинкою та несподіванкою була хвилинка позитиву «Комплімент кожному». Створили емблему толерантності та кожен зміг запропонувати власний девіз до Дня толерантності.

Тож зробили висновок, що попри те, що ми різні, але ми РАЗОМ! Толерантність врятує світ!

У 3-А класі пройшла година спілкування "Толерантність у сучасному світі". Толерантність – це повага до людської індивідуальності, визнання основоположних прав і свобод людини та громадянина, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур та форм самовираження.

У 5-Б класі, класний керівник Одарікова Тетяна Миколаївна, провела година спілкування на тему «Толерантність. Ми - різні, але ми - разом!» Мета заходу ознайомити здобувачив освіти з історією свята та передумовами його виникнення, з поняттям «толерантність», виявити основні риси толерантності, сформувати правильне уявлення про толерантну поведінку, сприяти усвідомленню того, що добро слід починати із себе та виховувати почуття поваги, потребу в самовдосконаленні та самовихованні. Під час спілкування були проведені вправи («Хмара слів», «Наділи супергероя рисами толерантної людини»), гра-пазл «Склади прислів'я та поясни їх значення», розглядалися практичні ситуації, цікаві притчі (Притча про цвяхи), а також були відпрацьовані «Правила толерантного ставлення» та нотатки з правилами закріплені на дошці Jamboard.

Якщо ви також хочете поділитися власною думкою запрошуємо пройти анкетування





bottom of page