top of page

Міжнародний день рідної мови


21 лютого весь світ відзначає. День рідної мови. Мова – це дуже важливо. Адже вона  визначає приналежність людини до певної нації, тісно пов’язана з її традиціями, способом життя, духовними цінностями. Зрікаючись рідної мови, людина перестає бути собою. Саме про це говорили сьогодні учні та вчителі під час заходів, які були різноманітними, але однаково цікавими та інформативними.

  Одними з найперших представили свою відеопрезентацію здобувачі освіти Лиманського ОКП (соціальний педагог Н.Деркунська).  Вони розповідали про історію свята, читали поезії про українську мову. Переглянути її можна тут:


У 3 – А (класний керівник Тертична Анна Анатоліївна) була проведена  онлайн-вікторина “Українська мова рідна у серці єдина…Розквітає разом з нею наша Україна!”

ЯК НЕМА БЕЗ НЕБОЗВОДУ,

Як блакиті без сонця нема,

Так і мови нема без народу,

і народу без мови нема.


У 4 – Б (класний керівник Гринь Ірина Володимирівна)  діти дізналися про історію виникнення Міжнародного дня рідної мови, розповідали прислів'я та приказки, пригадували вислови великих українців про рідну мову. Також відбулася вікторина, у якій учні показали себе гарними знавцями українського слова.




4 – В клас  ( класний керівник О. Войтенко)  як завжди креативно довів, яка прекрасна наша солов’їна мова!     Прадавня, грайлива, мелодійна,  джерельна, калинова, барвінкова, сонцесяйна... Ще багато епітетів можна дібрати про нашу материнську МОВУ, тому що вона   найбагатша у світі! У словнику нашої МОВИ налічується більше 200 тисяч слів! І цим багатством учні навчаються володіти. Вони закликають усіх не бути байдужими до рідного слова, відстоювати його від кожного, хто зневажає наше лінгвістичне

З нагоди цього свята учні 5-А класу Лиманського ліцею № 4  були ознайомлені з дайджестом до Дня рідної мови “Мова - ДНК нації”.

Мова — то чиста криниця,

Де б'є, мов сльоза, джерело,

Мова — це наша світлиця,

Вона, як добірне зерно.

Мова — державна перлина,

Нею завжди дорожіть:

Без мови немає країни —

Мову, як матір, любіть!

Діти щиро вдячні всiм, хто дає знання, учить любити, плекати й поважати свою рідну мову.

З Днем рідної мови! Усе буде Україна!



«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» (Ліна Костенко).

Під цим гаслом було проведено квест "Мовний лабіринт" між 5-А та 5-Б класами до Міжнародного дня рідної мови. Це не просто свято мови, це свято душі, яке підкреслює важливість кожного слова та наголошує на тому, що рідна мова - це скарб, який ми разом оберігаємо та розкриваємо всьому світу.

Учні об'єднали свої зусилля, щоб виконати завдання квесту, блискуче долали кожне випробовування, проявляючи винахідливість та творчий підхід до вирішення мовних головоломок. 

Тож зичимо учасникам квесту та поціновувачам української мови й надалі захопливих відкриттів у світі слів, невичерпної творчості та невтомної любові до рідної мови!


У 8 - А та 8 - Б класах була проведена мовознавча гра “Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться”. Учителі української мови Т. В. Діброва та О. А. Чернишова та завідувачка бібліотекою розповіли учням про історію свята, про значення його для кожного з нас, а потім запропонували їм цікаві питання на засвоєння вивченого матеріалу.

А учнів  7 - А,  7 - Б, 9 - А та 9- Б класів  запросили в  «Подорож океаном рідної мови». Окрім учителів української мови та бібліотекаря, у заходах взяли активну участь інші педагоги. Бережна Євгенія Ігорівна, учителька англійської мови,  розповіла про це свято англійською мовою, наголосила на тому, що вивчення мов сприяє збереженню ментального здоров`я, робить людину розумнішою. Перевишко Володимир Олександрович розповів про події 21 лютого в Бенгалії, коли люди стали на захист рідної мови,  які стали причиною встановлення Міжнародного дня рідної мови. Потім їм була запропонована вікторина. Здобувачі всіх класів активно відповідали на питання, показали, що вони чудово засвоїли навчальний матеріал із рідної мови.



Учні 10-А класу разом із вчителем української мови та літератури Чернишовою О.А. та класним керівником Ігнатенко О.М. провели цікавий, корисний, пізнавальний онлайн- квест "Рідна,калинова, щира і чудова-усе це наша мова" до Міжнародного дня рідної мови. Мова - це код нації.

"Коли забув ти рідну мову,

Яка б та мова не була -

Ти втратив корінь і основу

Ти обчухрав себе до тла!

Д. Білоус


Цей день був насичений подіями. До того ж хочеться відзначити, що команда нашого ліцею «Апостроф» посіла ІІ місце в онлайн - змаганні до Міжнародного дня рідної мови серед команд Донецької області.

Сподіваємося, що всі наші учні не лише на  свята, а й кожного дня будуть плекати рідну мову, нести її в своєму серці через усе життя.

bottom of page