top of page

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ


1 квітня – Міжнародний День птахів (День зустрічі птахів) (International Birds Day) проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів. Мета цієї акції звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються. Неоціненну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на ділянці площею 1 км2 птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. До того ж вони є досить спритними і діяльними. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Але птахи знищують комах вибірково. Дятли зазвичай віддають перевагу короїдам, сіра мухоловка – летючим комахам, переважно мухам, іволга живиться в основному волохатою гусінню. Є також види, які не дуже вибагливі до їжі, з комахоїдних – це шпаки та воронові. Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур. Варто зазначити, що сови та більшість денних хижих птахів з’їдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів. Птахи також сприяють поширенню дерев та кущів. Наприклад, сойка живиться не лише комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та в інших місцях. Багато птахів (шпаки, дрозди, сірі куріпки, тетеруки) восени та взимку живляться переважно ягодами горобини, калини, терену, малини, бузини, насіння яких вони переносять на значні відстані. На території Донецької області найбільше розмаїття птахів саме у приазовському національному природному парку «Меотида», де зафіксовано близько 275 видів пернатих, з яких близько 100 гніздяться, а 53 види занесені до Червоної книги України.

Під час знаходження дітей вдома, пропонуємо заходи, які можна провести з дітьми та пробудити у них інтерес та співчуття до пташиного світу:

· Разом з дитиною виготовити та розвісити на подвір’ї годівнички, у які щодня підсипати корм та спостерігати за поведінкою птахів.

· З татом або дідусем зробити шпаківню, яку повісити на обраному дереві та спостерігати за новосіллям птахів.

· Провести з дітьми інтелектуальну вікторину «Знай, люби і бережи», методичний матеріал до вікторини за посиланням: (http://metodportal.com/node/60149), під час якої познайомити дітей з птахами нашого Донецького краю, виховувати дбайливе та бережливе ставлення до них.

· Викликати у дітей зацікавленість до фотографування та створення фотоальбомів «Пернаті друзі у нас в гостях». Інформація за посиланням: (http://pernatidruzi.org.ua)

· Проводити з дітьми щоденні спостереження за птахами, які з’являються на подвір’ї.

· Влаштувати сімейний вечір загадок про птахів. Загадки за посиланням: (https://pustunchik.ua/ua/checkyourself/zagadki/zagadki-o-ptitsakh-na-ukrainskom-yazyke)

· Провести з дітьми вікторину «У пташиному царстві », питання до вікторини за посиланням (https://naurok.com.ua/viktorina-pro-ptahiv-119298.html) закріпити знання як про птахів нашого краю.

· Виготовляйте з дітьми пташок з паперу. Як зробити дивіться за посиланням: (https://shelly.ru/uk/lichnost/kak-sdelat-ptic-iz-bumagi-svoimi-rukami-kak-sdelat-ptichku-iz/)

· Роздрукуйте дітям розмальовки із зображенням різноманітних пташок, запропонуйте розфарбувати за зразком та назвати зображену пташку. Розмальовки знайдіть за посиланнями: (http://www.megaznaika.com.ua/raskraski/ptahy-vesnoyu-rozmalovky/); (http://www.supercoloring.com/ua/rozmalovky/ptahy)

· Запропонувати дітям дидактичну гру «Вгадай по голосу», прослуховувати аудіо записи голосів птахів за посиланням: (https://www.youtube.com/watch?v=s6rBEJ1wG10) та відгадувати яка пташка співає.

Бережімо птахів, як і все живе на Землі! Рідкісних птахів і тих, що зникають в нашій країні заносять до Червоної книги України, створюють для їх збереження заповідники і заказники. А нам з вами потрібно взимку підгодовувати пташок, а навесні і влітку приваблювати в свої сади.

Бережімо природу, бережімо птахів! Бережімо себе та своїх близьких!


bottom of page