top of page

Мужність - їх друге ім'я


Сьогодні, 29 травня, відзначається Міжнародний день миротворців ООН. Цей день було встановлено Резолюцією 57/129 Генеральної Асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 і відзначається щорічно разом із світовою спільнотою.

Миротворчі операції ООН розпочалися в 1948 році, коли Рада Безпеки санкціонувала розміщення військових спостерігачів на Близькому Сході. Роль місії полягала в контролі за виконанням Угоди про перемир'я між Ізраїлем та його арабськими сусідами, операція, пізніше відома як Організація ООН з нагляду за перемир'ям (UNTSO).

Протягом 75 років миротворці Організації Об’єднаних Націй працювали над порятунком і стабілізацією життя у найкрихкіших політичних і безпекових сферах. З 1948 року понад два мільйони військовослужбовців і цивільного персоналу допомогли країнам перейти від війни до миру. Понад 2 мільйони миротворців зі 125 держав пройшли службу в 71 операції. Нині 87 тисяч чоловіків та жінок виконують миротворчі місії по всьому світу.

Станом на 30 квітня 2023 року 4298 учасників миротворчих операцій загинули, служачи під прапором ООН.

Наразі діє 12 миротворчих операцій під керівництвом Департаменту миротворчих операцій. Миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй виникли в той час, коли суперництво під час холодної війни часто призводило до паралічу Ради Безпеки. Мета Організації Об’єднаних Націй полягала, насамперед, у дотриманні режиму припинення вогню та стабілізації ситуації на місці шляхом надання вирішальної підтримки політичним зусиллям із вирішення конфліктів мирними засобами. Ці місії складалися з неозброєних військових спостерігачів і солдатів, озброєних легкою зброєю, чия роль полягала, по суті, у моніторингу ситуації на місці, звітуванні про неї та відновленні довіри між залученими сторонами. Організація Об'єднаних Націй з нагляду за перемир'ям (UNTSO) і Група військових спостерігачів ООН в Індії та Пакистані (UNMOGIP) були першими двома миротворчими місіями ООН. У той час ці дві місії (все ще діючі) були прикладами операцій зі спостереження, створених ООН, і дозволена чисельність не перевищувала кількох сотень персоналу.Згодом у Місії розпочалися більш масштабні та складні операції. 1956 рік - перша збройна миротворча операція під час Суецької кризи. У 1960 році розпочато першу великомасштабну місію з майже 20 000 військовослужбовців у Конго (ONUC). У 1960-х і 1970-х роках ООН надсилала короткострокові місії. У 1988 році миротворці ООН були нагороджені Нобелівською премією миру. З цієї нагоди Нобелівський комітет особливо підкреслив, що «своїми зусиллями миротворчі сили зробили великий внесок у досягнення однієї з фундаментальних цілей ООН. Сьогодні Організацію покликано відігравати центральну роль у світових справах, і їй надають більшої довіри».

Символом миротворців ООН є блакитний шолом, який носять учасники місій. У миротворчих місіях беруть участь як військові, поліція ООН, так і цивільні особи.

Основне завдання миротворців полягає в запобіганні конфліктам, захисті цивільних осіб та демократизації у світі. Тема прав людини теж є серед пріоритетів миротворчих місій. Мета останніх також полягає в розбудові державних інституцій, залученні жінок та молоді в ці процеси. Їхнім лозунгом є «Мир починається з мене».

Війни сучасності стали серйозним викликом для миротворців, з огляду на діяльність терористичних угруповань, роль дезінформації та вплив новітніх технологій, які стають у руках найманців зброєю масового насильства.

Починаючи з 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців у більш ніж 25 міжнародних операцій у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. 58 військовослужбовців ЗС України у цих операціях загинули. А зараз, коли війна прийшла в наш дім, ми високо цінуємо допомогу миротворчих сил.

Ми віддаємо шану відданості та жертовності військовослужбовців, які несуть таку нелегку, проте дуже важливу службу по всьому світу, виконуючи благородну місію, захищаючи життя людей. Схиляємо голови перед героями, які віддали своє життя під час миротворчих операцій. Висловлюємо слова безмежної вдячності, вам, миротворці, за відвагу, героїзм й неоціненний вклад у забезпечення миру та безпеки у світі.

bottom of page