top of page

Мова – це наша душа, пісня і воля


1 листопада учні 7, 8, 9 і 10,11 класів Лиманського ліцею № 4 зі своїми учителями української мови та літератури Дібровою Т.В., Рєзніковою Н.В., Цибою О.О., Чернишовою О.А. приєдналися до інтегрованого уроку до Дня української мови та писемності, який розробили відомий мовознавець Олександр Авраменко, автор підручників української мови та літератури, і популярний український співак Артем Пивоваров.

Під час уроку діти згадали, що цей день пов'язаний із пам’яттю Нестора Літописця, послідовника славетних просвітників Кирила та Мефодія.

Олександр Авраменко наголосив на тому, що мова з нами повсюди: коли ми розмовляємо з друзями (усна мова), коли пишемо SMS або спілкуємося в соціальних мережах (письмова), коли читаємо книги, слухаємо пісні. Тому обійтися без мови просто неможливо. Отже, усі ми маємо знати й любити свою рідну мову.

Далі бесіда пішла про твори видатних українських письменників, таких як Тарас Шевченко й Павло Тичина, про народну творчість, символізм поезії, звучали пісні Артема Пивоварова з проєкту «Твої пісні – мої ноти». Завершилася бесіда цікавим тестом.

Наприкінці зустрічі ведучі запропонували свої завдання. А як ви вважаєте, чи не втратить народна творчість свого значення для майбутніх поколінь? Адже все більше ми відриваємося від природи, занурюючись у світ інформаційних технологій. А Артем Пивоваров звернувся до слухачів із завданням: прослухати пісні з його альбому, визначити, на вірші яких відомих поетів вони написані, і сказати, які пісні учням сподобалися й чому.

Слід відзначити, що разом із учителями та учнями, урок відвідала адміністрація ліцею.Разом з учнями 9 - А класу в атмосферу українського поетичного слова й пісні зануриласядиректор школи, Римар Н.Є., а з учнями 7 - А класу розмірковувала над значенням поезії та пісні в долі народу заступник директора з виховної роботи Єнікеєва О.Ю.

Час проминув непомітно, адже тема інтегрованого уроку виявилася цікавою та актуальною. Тому учні та вчителі планують і в майбутньому долучатися до таких цікавих заходів.

bottom of page