top of page

Магія поезії

Поезія… Вона входить у життя кожного з нас з першою колисковою, з дитячими віршами і залишається на все життя. Багато хто і сам починає писати поетичні твори, щоб висловити все, що лежить на серці.

Поезії, й тільки поезії, має належати в мистецтві мовлення першість. Це — споконвічна мова богів” , - стверджував Мішель Монтень.

21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999 року. Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство. Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.

У цей день у всьому світі звучать чудові вірші. Не винятком стала і наша школа.

21 березня в 3-Б класі Лиманської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 відбувся захід присвячений Всесвітньому дню поезії. Учні не тільки розповідали вірші видатних українських поетів, але й самі пробували добирати рими та писати вірші за поданими словами. Закінчився захід тестуванням щодо виявлення здібностей до написання віршів. Всі учні мають прекрасні здібності, які треба розвивати. А для цього треба багато читати книжок, мати гарний настрій та натхнення.

Завідувачка бібліотекою Піддубна Олена Анатоліївна підготувала до цієї дати відеоролик, у якому можна прочитати вислови про поезію, інформацію про історію свята, а також прочитати твори Павла Тичини, Євгенія Плужника, Василя Симоненка, Ліни Костенко, Катерини Бабкіної, Сергія Жадана. Також у своєму пості вона пропонує послухати, як Богдан Ступка читає поезію Ліни Костенко “Крила”, подивитися відео до поезії Миколи Вороного “Блакитна панна” і Павла Вишебаби “Лист до доньки”.

Також вона пропонує здобувачам освіти подивитися презентацію "Поезія - це діамант величиною в слово", яка була підготовлена невдовзі після початку війни. У ній представлені найкращі твори поетів світу про природу і кохання, про поезію та сенс життя, про сім’ю, про війну та мир.


Любіть гарну поезію, вона робить наше життя світлішим!

bottom of page