top of page

День української писемності та мови

Наша рідна українська мова - це

основа нашої безмежно багатої

культури. Це наш дух, наша душа,

наша пісня….

Олесь Гончар

День української писемності та мови - свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. В цей день також вшановується пам'ять Преподобного Нестора - літописця, свято встановлено 9 листопада 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою.

Український народ має давню історію, він витворив оригінальну й неповторну культуру, відому всьому світові. А найголовнішою його ознакою, що дає йому право називатися нацією, є мова - його найбільша духовна цінність, його суть, основа його буття. Це найдорожчий скарб, переданий українцям сотнями й сотнями попередніх поколінь. Українська мова своїм корінням, за твердженням істориків, сягає глибини не менше семи тисячоліть.

З метою залучення учнів до духовних скарбів народної мови, виховання у молодих людей любові та поваги до української мови та народних традицій у Лиманській ЗОШ І - ІІІ ст. було проведено низку заходів.

Бібліотека - це місце тісно пов’язане з писемністю. Адже саме тут зберігаються книги, написані нашою рідною мовою. Бібліотекарями оформлений Інформаційний куточок «Наша мова - мова кольорова», книжкова виставка « Мова - коштовний скарб народу», на сторінці бібліотеки на сайті школи надана бесіда про свято “Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!” та віртуальна виставка новинок «Книги, на які ми чекали». https://mir-knig.webnode.com.ua/news/9-listopada-den-ukrajinskoji-pisemnosti-ta-movi/

Учні 11 - А класу та їх класний керівник Людмила Анатоліївна Костюк були запрошені до бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченко Публічної бібліотеки Лиманської ОТГ на Мовознавче асорті «Відчуй смак рідної мови».

Зі святом рідної мови привітали лиманців учні 1-х класів, класні керівники Гришина О.В. , https://www.facebook.com/100047245776336/videos/413503503779036/

багато уваги приділяють розвитку творчих здібностей учнів, прищеплюють їм любов до українського слова.

У кожному класному колективі були заплановані та проведені інформаційні хвилинки, вікторини, квести з нагоди цієї дати.

Учні 7 - Г класу (класний керівник Діброва Т.Г.) провели онлайн - захід, присвячений Дню української писемності та залучилися до написання радіодиктанту.

Учні школи випустили святкові стіннівки, присвячені цьому святу.

Кожен рік колектив школи, учні залучаються до проведення Національного радіодиктанту Єдності, ця акція була започаткована у 2000 році. У 2021 році диктант читав наживо його автор Юрій Андрухович.


bottom of page