top of page

День пам’яті померлих від СНІДу


За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів.

Головним покликанням пам’ятної дати є – вшанування пам’яті людей, які пішли з життя через СНІД та привернення уваги до проблеми ВІЛ/СНІДу. За даними ЮНЕЙДС загальна кількість людей, інфікованих ВІЛ в світі складає понад 35 мільйонів.

Кожної години у світі інфікується вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) понад 300 людей. Від хвороб зумовлених ВІЛ щодня помирає 5,5 тис. людей. Нажаль, епідемія ВІЛ/СНІДу не минула і Україну. Розпочав свій сумний відлік у 1987 році, епідемія ВІЛ/СНІДу унесла тисячі життів наших громадян.

До сьогодні поки людство ще не винайшло ані вакцин від ВІЛ, ані ліків, що можуть вилікувати раз і на завжди СНІД. Але світові вже відомі рятівні кроки до збереження здоров’я та захисту від ВІЛ-інфекції.

Прагнення до здорового способу життя, визначення своїм життєвим пріоритетом сімейних цінностей та моральності, відмова від ризикованої статевої поведінки і відповідальність за своє здоров’я – це запорука захисту від інфікування ВІЛ.

Отже у День пам’яті померлих від СНІДу Україна, згадає людей, які пішли з життя через СНІД та ще раз нагадає про глобальну небезпеку ВІЛ-інфекції для людей, які живуть.

bottom of page