top of page

День Незалежності та День Прапора України

Нехай у кожної людини живе любов до України

На білому світі є різні країни

Де ріки, ліси і лани...

Та тільки одна на землі Україна,

А ми її доньки й сини.

Усюди є небо і зорі скрізь сяють,

І квіти усюди ростуть...

Та тільки одну Батьківщину ми маєм -

Її Україною зовуть.


24 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державо творення в Україні, Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила незалежність України та створення самостійної української держави. З того часу весь український народ відзначає державне свято - День Незалежності.

Під синім небом України

Зазолотилися жита,

У кожнім серці воєдино

З’єдналася палітра та.

Оце дано нам споконвіку –

Від пращурів жива краса –

Душею, що не любить крику,

Єднати землю й небеса.

Сьогодні, коли лютий ворог хоче поневолити нашу землю, кожен з нас повинен відповісти на головне питання: що для кожного з нас означає Україна?

участь Ковальової Юлії Анатоліївни в обласному поетичному марафоні "Моя фортеця. Україна".

І згадати, як довго наші предки боролися за нашу державу, сильну, вільну і могутню.

А чи знаєте ви, що вперше День Незалежності України святкували не 24 серпня, а 16 липня ‒ у день, коли Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України? Саме цей документ, ухвалений у 1990-му, дав змогу через рік проголосити незалежність. І вже після цього свято вирішили відзначати 24 серпня. Рішення про проголошення незалежності не було простою забаганкою політиків. Його ухвалювали за допомогою всенародного референдуму, на який винесли лише одне запитання – «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців в усіх областях країни висловили схвальну думку. Найбільша підтримка була в Тернопільській (98, 67%), Івано-Франківській (98, 42%), Львівській (97,46%), Черкаській (96, 93%), Рівненській (95,96%) та Київській (95,52%) областях.

Одразу після завершення позачергового засідання, 24 серпня 1991 року, опозиціонери виконали гімн Українських Січових стрільців біля трибуни. Пісню підхопили навіть мітингувальники на вулицях.

Чернетку Акту про проголошення незалежності України Левко Лук’яненко і Леонтій Сандуляк написали у шкільному зошиті за півтори години вранці 23 серпня. Для документа обрали визначення «акт», бо слово закон здавалось надто буденним і натякало на багаторазову дію. А, наприклад, універсал – пов’язували з Петлюрою, це могло відлякати комуністів.

На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишають написи: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».

В’ячеслав Чорновіл запропонував внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор. З ним українці стояли на барикадах біля російського Білого дому, а також підняти національний прапор над куполом парламенту.

Прапор піднято на офіційному флагштоку біля київської міськради. Це вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом. 24 липня жовто-блакитні стяги заповнили весь Хрещатик. Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ України 28 січня 1992-го. У серпні 2004 року

Президент підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкують щороку 23 серпня.

Про Державний прапор України:

Історія державного прапору України:


Про Державний прапор України молодшим школярам:


Золотий, жовтий колір стяга символізує Творця, Бога-Отця і взагалі Вищу Духовність. Синій – це усе земне, а також свободу вибору, якою Творець наділив свої творіння у надії, що вони нею не зловживатимуть. Значення синього і жовтого кольорів на прапорі традиційно теж трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці й достатку. Також синій і жовтий ‒ це вогонь і вода, чоловіче й жіноче єство. І все ж, головна ідея синьо-жовтого ‒ це велика гармонія космосу, сонця, землі та всього на землі сущого.



24 серпня 1994-го в Києві на Хрещатику відбувся перший військовий парад, присвячений дню проголошення Незалежності України.

Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

Першою українську незалежність визнала Польща.

У це важливе державне свято по всій Україні відбуваються святкові ходи, військові марші, паради, концерти, до знакових пам’яток покладають квіти. Відзначають День Незалежності і за кордоном – різноманітними акціями, мітингами, флешмобами, концертами та іншими заходами.

А ми пропонуємо вам вікторину, відповідаючи на питання якої ви зможете перевірити свої знання про рідний край:






bottom of page