top of page

День музеїв


Кожен з нас хоч раз у житті побував у музеї. Музеї бувають різні: краєзнавчі, історичні, природничі, образотворчих мистецтв. Та кожен з них містить важливу для кожного з нас частинку світової культури. Само слово «музей» означає «дім муз». Отже це те саме місце, де кожен може збагатитися духовно, сповнитися наснаги, краще зрозуміти себе та інших людей. Музей – це не лише місце для зберігання експонатів, це машина часу, на якій можна вирушити у далеку та захоплюючу подорож, щоб стати свідком визначних подій минулого, або ж побувати в цікавих місцях, яких на карті вже давно немає. В музеї ми можемо поринути у життя відомого художника чи скульптора, відчути на собі їхній життєвий шлях. Кожна епоха залишила глибокий слід, і ми найщасливіші люди на землі, що в будь-який момент можемо завітати до музеїв, щоб відновити пам'ять про минуле.

Здається, музеї були завжди. І дуже рідко ми замислюємося, яку роботу виконують ті, хто постійно поповнює експозиції музею, зберігає шедеври світового мистецтва від пошкоджень і злодіїв у будь - які, навіть дуже важкі часи. Співробітники музеїв ведуть наукову роботу. Щоб зробити їх більш сучасними і привабливими, використовують досягнення науки, сучасні інформаційні технології, запрошують акторів.

А чи знаєте ви, що у музейних співробітників є своє професійне свято? Відзначається воно 18 травня.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

В цей день музеї працюють безкоштовно і відвідувачі можуть потрапити на омріяну виставку чи експонати. У деяких країнах проводять Ніч музеїв. Від Америки до Океанії, включаючи Африку, Європу та Азію - цей міжнародний захід підтвердив свою популярність.

Ось невеличке відео, присвячене цій визначній даті:

Музеїв у світі дуже багато. Найстарішим вважається Капітолійський Музей (Capitoline Museums), який почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур. Старовинними музеями є також музей Ватикану (Vatican Museums) - другий найстаріший у світі музей, що почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році та Британський музей (British Museum), який вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.

У цій презентації ви можете побачити деякі музеї світу. Деякі з них славетні і всесвітньо відомі. Деякі - незвичайні, можливо дещо химерні.

Музеї - це також місце, у якому відбувається дія багатьох художніх творів. Як правило, саме з музею починаються загадкові історії, які своїм корінням сягають у минуле…

Ден Браун «Код да Вінчі»

Дія книги розпочинається у славетному Луврі. Вбито музейного доглядача. Професору Ленгдону доведеться розкрити таємниці, які пов’язані з пошуками Чаші Грааля, релігійними віруваннями, а ключ до всіх цих загадок треба шукати на славетних полотнах Леонардо да Вінчі.









Донна Тарт. Щиглик.

День, коли тринадцятирічний Тео Декер та його мама вирішили відвідати музей, виявився фатальним: стався вибух і мама загинула. Хлопець залишається сам. Та велике враження на все життя залишається у нього від картини голландського художника Корнеліуса Фабриціуса, яку він виніс тоді з музею. Багато потім було у житті хлопця і гарного, і поганого. Деякі вчинки його не можна виправдати, вони могли б назавжди зіпсувати йому життя. Але остаточно не впасти на дно йому допомагали пам'ять про маму і враження від картини. Він і сам як той щиглик, що намагається вижити у ворожому середовищі: є крила, щоб літати, але ніжка прикута ланцюгом. Чи розірве він ланцюги злочинних пристрастей, щоб піднятися над собою і злетіти?

Марина Павленко. Русалонька з 7 - В. Книжка 4. В тенетах лабіринту.

Цей день мав би бути звичайним. Екскурсія у місцевий краєзнавчий музей не віщувала нічого нового. Але Софійка випадково помічає, що фарба на картинах художника Юліана Мокренка, який жив у 20 - 30 роки минулого століття, зовсім свіжа. Отже, картини вкрали і замінили сучасними підробками. Музейні співробітники і дядько Софійки, художник Сергій Кавун, розпочинають розслідування. Але й Софійка робить все, щоб спіймати злодіїв. Вивчаючи архівні матеріали, історичну літературу, вона дізнається багато цікавого про художника Мокренка, про трагічне життя репресованого митця, який несподівано виявляється... Та не будемо забігати наперед. Про це і про те, як вдалося викрити викрадачів і хто стояв за музейними крадіжками ви дізнаєтеся, якщо прочитаєте цю книгу.

Павло Загребельний. Диво

Що об’єднує молодого художника Сивоока, сучасника Ярослава Мудрого та професора Гордія Отаву і його сина Бориса, яким випало на долю пережити лихоліття Другої світової війни? Те, що їх долі пов’язані зі справжнім дивом - Софійським Собором. Зараз це відомий музей, але що сприяло тому, що він став дивовижною пам’яткою мистецтва? Талант і праця народних майстрів та героїзм нащадків, які зберегли унікальні фрески від рук фашистів.







Гліб Успенський. Випрямила

Учитель Тяпушкін - бідна людина з невеличкого повітового містечка. Але є у його житті спогад, який робить його щасливим, допомагає відчувати себе Людиною. Це враження від відвідування Лувру, де він побачив славетну Венеру Мілоську. Це вона «випрямила» його, збагатила духовно.

bottom of page