top of page

День дитячої книги



Мені ти – друг. Ти перший друг мій, книго!

Ти не неси в серця жорстокість, зло.

Роби добро, стійкіша будь, ніж крига,

Неси добро! Спрямуй сюди весло.

Ти прославляй добро на всіх майданах,

Неси в серця його в усіх світах!

Клади його до ран тому, хто в ранах.

І нагодуй ним тих, хто вже зачах.

Ірина Хоменко

Другого квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги. Цю дату встановлено з ініціативи й за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Щороку з 1967-го — у день народження Ганса Крістіана Андерсена — у всьому світі проходять заходи, присвячені дитячій літературі й читанню.

Це свято привертає увагу дітей та їхніх батьків до важливості  читання в житті кожного, тому що саме книга відкриває двері у незнайомий світ надзвичайного.

Здобувачі освіти 4-В класу теж долучилися до відзначення свята. Пригадали значення книги, обговорили навіщо треба читати. Особливо цікаво було четвертокласникам пригадувати казки Г.Х. Андерсена та пояснювати, чого та чи інша казка навчає. Так, це історії, на яких виросли покоління. Вони допомагають будувати місток у світ фантазії, підтримують віру в те, що добро завжди перемагає.




А напередодні  свята завідувачка бібліотекою Піддубна О. А. провела в 4 – В вікторину « У  світі казки чарівної». дітям пропонувалося згадати героїв різних казок, як українських так і зарубіжних. А потім юні читачі дізналися, які книги підготували для них сучасні українські письменники. Казки Всеволода Нестайка «В країні сонячних зайчиків» та «Дивовижні пригоди в лісовій школі», повість Андрія Кокотюхи «Таємниця козацького скарбу», казки Сашка Дерманського «Король буків або Таємниця Смарагдової книги», «Чудове чудовисько», «Пригоди вужа Ониська» розповідають про те, як важливо бути добрим, вміти дружити, любити свій рідний край,  знати його історію, боротися зі злом, уміти мріяти і втілювати мрії в життя.

До свята  Піддубна О.А. підготувала презентацію про дитинство Г.-К. Андерсена та інтерплакат з вікторинами «Чарівний світ дитячої книжки», ознайомила користувачів з історією дитячої книги, показала, як змінювалася  книга, ставала більш яскравою, інтерактивною, з’явилися електронні та аудіо книги.




Учні нашого ліцею дійсно люблять читати. Учні 3 – А класу (класний керівник Тертична А.А.) навіть самостійно намалювали обкладинки для своїх улюблених книг.



Дитяча книга — просто дивина,

У неї поринаєш ти сповна,

Як тільки розгортаєш книгу,

В собі розтоплюєш ти кригу:

Цікавості, захоплення, натхнення,

Минулого, майбутнього й сьогодення.

Вона несе тебе тихенько так,

Щоб ти відчув читання смак.

Беріть мерщій у руки ви книжки

І пізнавайте світ цей залюбки!

bottom of page