top of page

День батька

Щорічно у третю неділю червня в більшості країн світу святкують День батька. І якщо День матері в Україні святкують вже досить давно, то День батька - офіційно тільки з 2019 року.

Вперше День батька відсвяткували в США (місто Спокан, штат Вашингтон) 19 червня 1910 року. Під час служби в церкві, присвяченої Дню матері, жінка на ім’я Сонора Додд (Смарт) подумала про свого батька – Вільяма Смарта, який після смерті дружини сам виховував Сонору і ще 5-х дітей.

На знак поваги та любові до свого батька, жінка звернулась до місцевої влади з пропозицією запровадити нове свято для всіх татусів Америки. Було прийнято рішення відзначати його в День народження Вільяма Смарта – 5 червня, проте підготовка затягнулася і вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910 року.

Згодом ідею підтримали інші штати, але загальнонаціональним це свято стало на кілька десятків років пізніше. В 1966 році президент Ліндон Джонсон підписав прокламацію, офіційно оголосивши третю неділю червня Днем батька. Однак Конгресмени ще довгий час не наважувалися на офіційну установу свята. День батька офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном в 1972 році.

З часом інші країни також почали долучатися до свята. На сьогоднішній день понад 40 країн світу щорічно вшановують чоловіка-батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Окремі країни відзначають в інші дати. Наприклад, сусідня Польща – 23 червня; Італія, Іспанія, Португалія – 19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня – спільне свято матерів та батьків.

В Україні День батька – молоде свято, тому ще поки не сформувались якісь особливі традиції, але в цей день прийнято дарувати подарунки, дякувати за любов та турботу своїм батькам, а ще проводити весело час разом.



bottom of page