top of page

Вшанування першої Конституції



5 квітня - це день, коли в Україні вшановують створення першої Конституції нашої країни.

16 (5) квітня, 1710 – укладено договір між гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького “Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького”. В історіографії зустрічаються різні назви документа як от “Хартія”, “Угода”, “Конституція Пилипа Орлика”, “Бендерська конституція” тощо. Останню назву документ отримав через те, що був ухвалений на козацькій раді біля міста Бендери в Молдові.

В “Пактах й Конституції законів…” йшлося про обмеження прав гетьмана, окреслювалися його обов’язки та визначався майбутній лад держави. Підписали документ гетьман Орлик, а від запорожців – кошовий отаман Кость Гордієнко. 

Донедавна документ був відомий лише в скорочених копіях, які публікувалися  латиною та староукраїнською мовою. Поставало навіть питання про те, чи існує оригінал цього документу.

2008-го року українські науковці виявили у фондах Російського державного архіву давніх актів у Москві оригінальний текст “Конституції”, складений староукраїнською мовою.  Також тут зберігається оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХІІ на обрання Пилипа Орлика гетьманом. Автентичність цих документів підтверджується підписами гетьмана Пилипа Орлика та шведського короля Карла ХІІ.

Учні Лиманського ліцею №4 також відзначили цю пам'ятну дату

 

Скорочену електронну версію “Конституції Пилипа Орлика” опублікував Центральний державний історичний архів України.

Повний текст “Конституції” опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Більше інформацї про заходи в Facebook спільноті закладу

 

 

 



bottom of page