top of page

Вшановуємо пам'ять Героїв Небесної сотні.


Щороку 20 лютого з 2015 року відзначається День вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні. Він присвячений вшануванню пам’яті загибелі учасників Революції Гідності. Саме 20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Назва "Небесна Сотня" виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Уперше вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності 21–22 лютого 2014 року. 21 лютого датовані вірші поетес Людмили Максимлюк і Тетяни Домашенко, в яких використано словосполучення "Небесна Сотня". Наступного дня про Героїв Небесної Сотні вже говорили зі сцени Майдану та писали на інтернет-ресурсах. На Урядовому порталі згадка про Героїв Небесної Сотні з’явилася 28 лютого 2014 року.

Під час Революції Гідності безпосередньо на барикадах Майдану першим загинув двадцятирічний Сергій Нігоян. Це сталося 22 січня 2014 року на вулиці Грушевського. Присвятою Сергію Нігояну став вірш Тетяни Домашенко «Борітеся – поборете…»:

Ти першим став у стрій в Небесну Сотню,

Відкрив рахунок Словом з «Кобзаря», І відлік смерті той невідворотний Свинцем у груди Вічності вдаря. У щире серце, сповнене любов’ю До України вольностей святих, Поцілив снайпер… І залився кров’ю «Кобзар», щоб голос твій затих. А він злетів так високо й могутньо, Що цілий світ почув живі слова: «Борітеся – поборете!» Майбутнє Іде за нами. Правда ожива! В день пам’яті Сергія Нігояна Вся Україна свічами горить. Пече Вірменії тяжка синівська рана, А Сотня в Небі меч йому святить!


У лавах Небесної Сотні були і наші земляки з Донецької області: Володимир Наумов, Володимир Рибак, Іван Пантелєєв, Дмитро Чернявський.

Ці люди віддали життя за свободу нашого народу. Ми так часто вимовляємо ці слова. А що таке, власне, “Свобода”?

Свободафундаментальна характеристика людського існування, це можливість вільного вибору та усвідомлення власної відповідальності за цей вибір. Герої Небесної Сотні зробили свій вибір – виборювати свободу та гідність, віддавши за це життя. Вони загинули за те, щоб Україна розвивалася як вільна демократична держава.

День Героїв Небесної Сотні покликаний увічнити людську, громадянську і національну відвагу та самовідданість, силу духу і стійкість громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідно вшанувати подвиг загиблих за ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Це день жалоби, оскільки він пов’язаний із загибеллю громадян під час Революції Гідності та на початку російської агресії на сході України, але він покликаний ушановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Чітка громадянська позиція та готовність обстоювати її до кінця – це ті якості, які мали Герої Небесної Сотні та які гідні наслідування.

Смерть Героїв Небесної Сотні змінила суспільну свідомість українців, актуалізувавши значущість таких понять, як право на самовизначення, гідність, свобода, суверенність держави, демократія, європейський вибір.

Пропонуємо подивитись та згадати, як це було

Щоб наші учні могли більше дізнатися про події тих днів, рекомендуємо такі матеріали.

Для учнів 1 - 4 класів:

Христина Лукашук “Казка про майдан

Галина Карпа “Мій батько став зіркою

Небесна сотня. Аудіоказки (Автори Юлія Смаль та Олеся Мамчич)

Для учнів 5 - 8 класів:

Проєкт Інституту Національної пам’яті “Майдан: Усна історія”

матеріали вебсайту https://nebesnasotnya.com/.

Сценарій виховного заходу “Розстріляні мрії”

Для учнів 9 - 11 класів:

Інформаційні матеріали до Дня Героїв Небесної сотні https://drive.google.com/file/d/1CVC7HVUqB7CU058vP1Lm04djfnL98_xh/view

А також пропонуємо здобувачам освіти середніх та старших класів відвідати Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. https://maidanmuseum.org

та долучитися до запропонованих проєктів та активностей


Інформаційний бюлетень з національно-патріотичного виховання (02.2023)

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

Посилання на матеріали про Героїв Небесної Сотні, чиє життя було пов’язано з Донеччиною. Національний музей Революції Гідності пропонує ділитись спогадами і роздумами про Революцію Гідності та боротьбу за свободу у соціальних мережах під хештегами:


Сергій Бондарєв

1. Проєкт «Характери гідності». Відеоспогади дружини Світлани Бондаревої: https://www.youtube.com/watch?v=CznL68RZMm0&list=PLC-zkopgZenZrwfyBcYnu3XI1LeG_olBt&index=4

2. Матеріали проєкту «Відзнаки Героїв» (2017): https://dengidn.blogspot.com/2017/11/blog-post_14.html


Іван Пантелєєв

1. Проєкт «Характери гідності». Відеоспогади сестри Світлани Руденко: https://www.youtube.com/watch?v=OjotAhG_SP0&list=PLC-zkopgZenZrwfyBcYnu3XI1LeG_olBt&index=5

2. Матеріали проєкту «Відзнаки Героїв» (2017): https://dengidn.blogspot.com/2017/11/blog-post_84.html


Володимир Наумов

1. Матеріали проєкту «Відзнаки Героїв» (2017): https://dengidn.blogspot.com/2017/11/blog-post.html

Учні Ліцею № 74 імені Марійки Підгірянки Львівської міської ради на підставі опублікованих на блозі матеріалів підготували відеоролик про Володимира Наумова: https://www.youtube.com/watch?v=bSwxkWlztQQ


Людмила Шеремет

1. Матеріали Національного музею Революції Гідності: https://www.maidanmuseum.org/uk/node/1866


Дмитро Чернявський

1. Матеріали проєкту «Відзнаки Героїв» (2017): https://dengidn.blogspot.com/2017/11/blog-post_51.html

2. Відеоролик формації «Фабрика думки ДОНБАС»: https://www.facebook.com/thinktankdonbas/videos/1942717042724279/


Володимир Рибак

1. Проєкт «Характери гідності». Відеоспогади дружини Олени Рибак: https://www.youtube.com/watch?v=5VTHdNhwVFU&list=PLC-zkopgZenZrwfyBcYnu3XI1LeG_olBt&index=33

2. Матеріали Національного музею Революції Гідності: https://www.maidanmuseum.org/uk/node/1838


До акції «Ангели пам’яті – 2023» (витинанки з білого паперу)

Відеоролик «Сторожа Гідності»:


КПНЗ ДОМАНУМ

У закладі заплоновано заходи до Дня Героїв Небесної Сотні.

- інформаційні ранкові кола “Герої нашого часу” з малюванням долоньок щастя з побажаннями миру та добра. (1-4 класи)

- Уроки мужності «Гідності хай промінь не згасає!» (5-8 кл.)

- Урок-диспут “Україна-територія гідності і свободи” (9-11 кл)

- уроки історії з використанням технології критичного мислення “Феномен “революція” в українському державотворенні ХХ – початку ХХІ ст.“ (10-11 кл.)

агальношкільна тиха акція «Янголи пам’яті» (вирізання паперових янголів і розвішування біля свого будинку (фото)

- Книжкова виставка-вшанування «Збудуймо пам’яті негаснучий собор» до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні





bottom of page