top of page

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ПОМЕРЛИХ ВІД СНІДУ

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я кожну третю неділю травня проводиться День пам'яті померлих від СНІДу. Мета «Дня пам'яті померлих від СНІДу» є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.

Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско, США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам'яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів.

Сам факт широкого публічного відзначення цієї дати свідчить про те, що, ставлення людей та суспільства в цілому до цієї теми змінилося - завдяки тому, що сьогодні відомі шляхи передачі захворювання, минули панічний страх та безпорадність перед новою, досі невідомою хворобою, спричинені незнанням та невіглаством.

СНІД - одна з найскладніших проблем людства. Невиліковність хвороби та її стрімке поширення отримала назву "чума XX століття"/ За даними ВООЗ, наприклад, в 2018 році 36,7 мільйона людей були інфіковані ВІЛ і 1,8 мільйона з них - діти. Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками міжнародних експертів в Україні з ВІЛ-інфекцією живуть біля 240 тисяч людей. І тільки кожен другий знає про свій діагноз.

Згідно зі статистикою, щодня в нашій країні від СНІДу вмирає 8 чоловік. Експерти відзначають, що навіть всупереч серйозній міжнародній підтримці епідемію зупинити не вдається. Для багатьох людей в невеликих містах і районах недоступними залишаються профілактика, доступ до лікування і підтримка хворих.

Головним інструментом профілактики є всебічні знання про хворобу, шляхи інфікування та чинники, що сприяють цьому. Адже, сьогодні медичних ліків, здатних повністю вилікувати це захворювання, не існує. Однак, при своєчасному початку лікування ВІЛ можна надовго відсунути момент переходу вірусу імунодефіциту в розвиток СНІДу, а отже і продовжити більш-менш нормальне життя хворому.

Тому в Лиманький ЗОШ № 4 були проведені наступні заходи під загальним гаслом : «Незабуті…»:

- Розповсюдження інформаційно-освітніх матеріалів.



- В класах пройшли виховні п’ятіхвилинки, діти вшанували пам’ять померлих, запаливши свічки.


- Психолог школи Лушин С.Г. провів з учнями 6 класів просвітницький захід з елементами тренінгу "Наш внесок в боротьбу з ВІЛ/ СНІДом".

Метою виховних годин до Дня пам'яті померлих від СНІДу є привернення уваги громадськості до цієї проблеми, соціального захисту ВІЛ-інфікованих, профілактики захворювання.

Пам’ятаймо про толерантне, гуманне ставлення до ВІЛ-позитивних людей і про шляхи запобігання ВІЛ-інфікуванню.

Висновки, які ви зробите особисто для себе, — це ваше майбутнє: успішне, довге, блискуче, чи коротке та непримітне...

bottom of page