top of page

Всесвітній день води

Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає. Бенджамін Франклін


22 березня світова спільнота відзначатє Всесвітній День води, проведення якого у 1992 році започатковано Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою привернути увагу до проблем, пов’язаних з водним фактором. Цьогорічна тематика Всесвітнього дня води – «Цінність води для кожного з нас», а увага зосереджується на важливості відповідального використання найдорожчого ресурсу планети.

Майже три чверті поверхні Землі вкриває вода, що робить її одним з найбагатших природних ресурсів. Однак людство на свої потреби може використовувати лише невелику частину цього скарбу. 97,5% всього обсягу вод планети припадає на солону морську воду і тільки 2,5% цих запасів – прісна вода. Але навіть цей обсяг доступний людині далеко не весь – більше двох третин прісноводних ресурсів «законсервовано» у вигляді льоду.

Наразі попри те, що Україна має значні сумарні водні ресурси, велика їх частина не може бути використана, наша країна за їх поновлюваними запасами на одного жителя є однією з найменш забезпечених країн у Європі. Згідно з офіційною статистикою, щороку у водойми України скидають близько 300 млн. кубометрів неочищених стоків. Неофіційна статистика показує значно гірші результати. Саме тому, назвати стан водних ресурсів країни задовільним не доводиться.

З метою підвищення обізнаності школярів з питань охорони водних ресурсів та їх раціонального використання у Лиманській ЗОШ I-III ст. №4 були проведені наступні виховні заходи:

  • Інформаційні хвилинки;

  • Урок на тему «Значення вод суходолу для природи і людини» для 6 класів;

  • Перегляд відео «Всесвітній день води»;

  • Конкурс малюнків для учнів 5 класів «Цінність води».

Правильне використання води допоможе в збереженні водних ресурсів, збільшить доступ до води для більшої кількості людей, знизить рівень її забруднення.

Кожен з нас має можливість внести свій вклад до цієї справи. Наприклад у нашому повсякденному житті ми можемо виконувати прості, але важливі і ефективні дії, які допоможуть в вирішенні проблеми раціонального використання та зменшення рівня забруднення води, зокрема:

  • вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – це зберегти десятки літрів;

  • користуватися пральною чи посудомийною машинами лише при повному завантаженні;

  • віддавати перевагу душу замість ванної;

  • вимикати воду під час чищення зубів;

  • не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, і взагалі потрібно використовувати якомога менше хімічних засобів під час прибирання будинку. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин;

  • не засмічувати водойми побутовими відходами – це призводить до їх забруднення;

  • не мити автомобілі на берегах річок та озер, адже залишки бруду та нафтопродуктів потрапляють до водойм;

  • не змивати ліки та сміття в каналізацію. Залишки їжі, косметики та іншої побутової сміття потрібно викидати в сміттєвий бачок.

Вода - дуже цінний та життєво необхідний ресурс. Не будьте байдужими до свого майбутнього, розпочинайте берегти воду вже сьогодні.




bottom of page