top of page

Вишиванка - твій генетичний код

Щорічно у третій четвер травня вся Україна, а також кожний куточок планети, де живуть українці, перетворюється на фантастичну красу української вишиванки.

Вишиванка є символом краси, здоров'я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам'ять роду, вірність і любов. Сьогодні День вишиванки не національне свято, а всесвітнє. Це свято, покликане сприяти єдності й процвітанню українського народу.

Тож учні та вчителі нашого закладу освіти долучилися до відзначення Дня вишиванки.

Для учнів початкової школи ранок навчального дня розпочався проведенням тематичних бесід, квестів, вікторин “Бери українське - носи вишиванку”.

Яскравим і святковим виявився для учнів 2-А класу. Діти переглянули презентацію "Вишиванка- твій генетичний код!", дізналися цікаві факти про цей день та виконували практичні завдання, а саме: розшифруй прислів'я, складання асоціативного куща, вивчали вірш та відгадували загадки.

Цей святковий день ще раз наголошує про те, що українці - незламний і сильний народ!

До Дня Вишиванки у 2-Б класі пройшла квест- гра "Бери українське- носи вишиванку". З метою відродження та поширення національних традицій, виховання бережливого ставлення до спадщини українського народу, збереження і використання вишиванки як унікального феномену культурного надбання українського народу, естетичного виховання молодого покоління, другокласники під час квесту відвідали такі станції: «Історичну», «Поетичну», «Інтелектуальну», «Творчу», «Танцювальну», «Співочу» (розгадували кросворди та ребуси, складали вірші, виконували завдання, виготовляли вишиванку у техніці орігамі, малювали, співали і танцювали)

Завершилася гра онлайн парадом вишиванок.

Вишиванка – символ України,

Кожної великої родини,

Нашої історії та мови

Залюбки вдягаємо її знову.

Долучились активно до святкування і учні 3-Б класу. Святково одягнені провели усі уроки. Дізнались багато про символи на вишиванці. Дівчата продемонстрували власноруч вишиті обереги.

Учні середньої школи, шукаючи на уроки літератури та мистецтва поезію та пісні про вишиванку активно взяли участь в літературно-музичному флешмобі «Безцінний спадок українців». А старшокласники також, як і усі учні 1-9 класів долучилися до фоточеленджу «Бережи українське – носи вишиванку!»

У 11 класі пройшла виховна година до Дня вишиванки, на якій учні пройшли вікторину, що дало учням змогу дізнатися, наскільки вони знають історію свята та про особливості виготовлення вишиванок.

А шкільна бібліотека пропонує познайомитись з цікавими фактами та символікою вишиванок у відеопрезентації «Барвиста вишиванка».

Вишиваночко світанкова, Твоя усмішка люба нам. Твоя ниточка веселкова – В горлі кісткою ворогам. Твоя вишивка білокрила –

Закодований оберіг. В твоїй усмішці – наша сила, Досвід прадідів і доріг.

(Наталі Карпенко)






bottom of page