top of page

Біль і страждання кримських татар


8 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. Український інститут національної пам'яті підготував матеріали та архівні фото, присвячені цій темі: Кримські татари в місцях спецпоселень після депортації в 1944 році. Архівні фото http://www.memory.gov.ua/news/krimski-tatari-v-mistsyakh-spetsposelen-pislya-deportatsii-v-1944-rotsi

11 травня 1944 року було прийнято цілком таємну постанову Державного комітету оборони № 5859сс «Про кримських татар». У ній наводилися претензії до кримськотатарського населення – начебто масове зрадництво та масовий колабораціонізм, які стали обґрунтуванням депортації. Насправді жодних доказів «масового дезертирства» кримських татар не існує, а абсолютна більшість колабораціоністів загинула в боях чи була засуджена в індивідуальному порядку.

Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3-й годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася в основному 20 травня. До операції було залучено 32 тис. співробітників НКВС. Депортованим давалося на збори від кількох хвилин до півгодини, дозволялося брати з собою особисті речі, посуд, побутовий інвентар та провізію в розрахунку до 500 кг на родину. У реальності ж вдавалося зібрати в середньому 20-30 кг речей та продуктів, абсолютна більшість майна залишалася і була конфіскована державою. Зафіксовано численні випадки мародерства. Протягом 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід.

Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів. Крім того, 6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправлено на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська, а ще 5 тис. кримських татар заслано на роботи до таборів тресту «Московуголь». Разом вигнано з Криму за перші два дні 191 044 осіб. Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого «антирадянського елементу» заарештовано під час депортації. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.

Про все це йшла мова на заходах, які відбулися в Лиманській ЗОШ І - ІІІ ступенів № 4.

У 5 - 11 класах були проведені бесіди “Кримські татари та українці. Пліч-о-пліч у боротьбі за право на Батьківщину”, “Геноцид кримськотатарського народу: історичні факти та спогади”.

У 10-Б вчителькою історії Зарудневою Л.В. і класною керівницею Мартиненко З. М. у 11-Б класі було підготовлено та проведено онлайн-презентацію “Пам'ять мільйонів”, присвячену Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Вони звернули увагу учнів на те, що і зараз кримські татари відчувають на собі відлуння тих часів. Щорічно 18 травня кримські татари відзначають річницю депортації. Російська окупаційна влада накладає заборону на проведення пам'ятних акцій в Сімферополі. Нинішнє становище кримськотатарського народу на анексованому Росією півострові гірше, ніж було при СРСР. Після анексії Криму Москвою на півострові ФСБ проводить регулярні затримання, обшуки і допити незалежних журналістів, кримськотатарських активістів, опозиційних і проукраїнських громадських діячів і представників релігійних меншин.

Таке враження, що кримських татар дійсно хочуть винищити, а в Крим намагаються завести інших людей. Що це якщо не етнічна чистка, або новий геноцид кримських татар у 21-му столітті, відповідальність за який цілком лежить на Москві.

Пропонуємо також презентацію про Депортацію кримськотатарського народу, у якій також є інформація про дитячі книги сучасних українських письменників та фільми на цю тему. Також там є посилання на відомий кліп Джамали “1944”, присвячений цій трагедії, з яким виконавиця перемогла на Євробаченні.

bottom of page