top of page

75 річниця заснування НАТО


Рівно 75 років тому, 4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн — США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії було підписано Північно-атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз.

Усі ці країни об’єдналися задля збереження миру та захисту своєї свободи. Головною метою НАТО є захист свободи і безпеки всіх її членів політичними та військовими засобами відповідно до Статуту ООН.Наразі до НАТО входить 31 країна Європи та Північної Америки.

В основі Північноатлантичного альянсу лежить ідея колективного захисту і забезпечення спільної безпеки для всіх його членів. Цей принцип забезпечується статтею 5 Договору, яка гарантує військову солідарність держав-учасниць: якщо будь-яка з них зазнає військової агресії, то інші зобов’язані діяти спільно проти агресора.

Протягом 1990-2000-х років НАТО суттєво розширився на Схід, однак завершення Холодної війни спричинило послаблення альянсу за відсутності потреби протистояння із комуністичним світом. Більшість членів організації не виконували умову про фінансування армії на рівні 2% ВВП. Вони покладалися на дипломатію як гарантію безпеки, а збройні сили більшості європейських держав зараз переважно не мають реального бойового досвіду.

Україна з 1990-х років розпочала співпрацю з НАТО з перспективною майбутнього приєднання до Альянсу. Проте ані в 2000-х, ані після анексії Криму та війни на Донбасі керівництво організації не мало наміру долучати нашу країну. Станом на 2023 рік 89% підтримують вступ у НАТО, хоча наразі не спостерігається готовності альянсу до того, щоб Україна приєдналася. Напередодні річниці заснування НАТО Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що «для запрошення України до НАТО має закінчитися війна та мають бути гарантії, що вона не почнеться знову».Учні Лиманського ліцею №4  також долучилися до відзначення цієї дати




bottom of page