top of page

29 серпня - День пам’яті захисників України


Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Смертельний для наших захисників “зелений коридор” пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож, нагадаємо, що символом Дня пам’яті захисників України є квітка соняха.

З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в Лиманській ЗОШ № 4 для дітей пройшов цикл заходів «Вони захищають свою родину і вільну землю- Україну».

Здобувачам та здобувачкам освіти 7-11 класів було запропоновано переглянути документальний фільм “Східний щит” з подальшим онлайн - обговоренням під час консультацій в рамках літньої школи - онлайн.

Серед учнів 5-11 класів проведено поетичну хвилину “Герої не вмирають”.

У віртуальній читальній залі організовано книжкову виставку «Українці – нація героїв», приурочену вшануванню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

У рамках літньої школи онлайн серед учнів початкових класів та на уроках технологій у 5-6 класах відбувся онлайн майстер-клас по виготовленню соняшника – символу пам’яті загиблих захисників, сувенірів-оберегів, малюнків з подальшою передачею їх військовослужбовцям.
















Вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України є надзвичайно важливим днем для майбутнього нашої країни. Тож пам’ятаймо, що без глибокого відчуття патріотизму, самовідданості та любові до рідної землі, неможливо побудувати сильну, самостійну та успішну державу, за щасливе майбутнє якої і досі гинуть наші співвітчизники.












Ми розуміємо, яку страшну ціну сплачує наш народ за те, щоб бути вільним. За кожним успіхом ЗСУ стоять тисячі загиблих воїнів, кращих синів української землі. Тому 29 серпня, у цей пам'ятний день, у всіх класах відбулася Хвилина мовчання на знак того, що ми ніколи не забудемо подвигу полеглих героїв.


bottom of page