top of page

24 жовтня - четвертий понеділок жовтня - Міжнародний день шкільних бібліотек !


Засновником цієї календарної події виступає всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек і вперше свято було проведено в 1999-му році. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні - щорічно в четвертий понеділок жовтня. В Англії, наприклад, цей День відзначається в перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день їхнього Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться в четвер.

Важливість забезпечення та поширення грамотності, всіляке сприяння належному навчанню - один з основних пріоритетів сучасного суспільства й атмосфера, яка створюється професійними бібліотекарями, найбільш сприятлива у цьому процесі.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК?

Бібліотеки - один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. Наші далекі предки цінували книги та освіту ще за часів Русі. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі. В XI столітті серед інших шкіл вже існували так звані «школи книжного вчення», в яких готували молодих професіоналів для областей управління, культури, церковного життя. Характерною рисою таких шкіл було навчання за допомогою книг і текстів. Цікаво, що вчителів того періоду називали «книжниками».

Звичайно ж іноді книги безповоротно гинули в запалі пожеж і військових баталій, згадаємо лише знамениту Олександрійську бібліотеку. Так, з Софіївської бібліотеки збереглися тільки лічені екземпляри, серед яких найвідоміші - це безцінне Євангеліє. Примітно, що саме Слово Боже, Слово про спасіння і про Спасителя, було для людей найбільш цінною книгою, гідною збереження для наступних поколінь. Книга - Рейнське Євангеліє, на якій приносили клятву французькі королі, а нині, продовжуючи цю традицію, приносять присягу президенти Франції, колись вивезла з Києва Анна, дочка Ярослава Мудрого, це одна з тих небагатьох збережених книг знаменитої Софіївської бібліотеки.

За даними проекту DilovaMova.com, ще з ХІІІ століття, в момент створення Галицько-волинського князівства на Західній Україні вже почався активний бібліотечний рух. При дворі філософа і книжника князя Володимира Васильковича була створена велика книжкова рукописна майстерня. Звичайно поява друкарства в середині XV століття справило грандіозні зміни по всьому світу, це не могло не торкнутися бібліотечної справи. Масштабний розвиток і поширення бібліотек почалося в XVI столітті. У Львові та Острозі з’явилися великі книгосховища. Вони створювалися при освітніх установах. Бібліотека Київської академії була організована в XVII столітті, а в XVIII столітті наявність бібліотек увійшло в моду у заможних і шляхетських родів, козацьких старшин, будинків єпископів, при монастирях і різноманітних школах.

В цей день в Україні, як і в більшості країн світу, приймають вітання з професійним святом всі шкільні бібліотекарі. Для них влаштовують навчальні семінари, вшановують ветеранів бібліотечної справи, проводять численні заходи для школярів. Це власне екскурсії до бібліотеки, де школярі дізнаються історію появи книг та історію самого закладу, інтелектуальні ігри та вікторини, що сприяють розумовому розвитку дітей та розважають їх.

Також проходять конкурси на кращий портрет літературного героя та театральні постановки, що відтворюють сцени з улюблених творів.

Першокласників знайомлять з правилами поведінки в бібліотеці та дбайливим ставленням до книжок. В цих заходах беруть участь також вчителі та батьки учнів.

Батьки школярів цього дня можуть проявити ініціативу та влаштувати для дітей тематичну вечірку, де кожен розповість про свої улюблені літературні твори, або запросити місцевого письменника чи поета для розмови про його книги.

Також можна організувати конкурс на краще оповідання чи вірш про шкільну бібліотеку, провести конкурс костюмів на тему якоїсь історичної книги. Об’єктивною реальністю нашого часу є те, що діти зараз читають менше - надто багато є інших джерел інформації.

Тому головною метою шкільної бібліотеки є виховання в учнів смаку до самого процесу читання традиційної книги.

Але шкільна бібліотека - це ще й серйозна дослідницька робота, від уміння знайти потрібну книгу та знайомства з науково-популярною літературою до формування досконалих навичок взаємодії з інформаційним простором.

Бібліотека допомагає зрозуміти, що освіта не обмежується періодом навчання, а триває протягом усього життя. Вона необхідна не лише учням, а й вчителям.

Матеріали періодичних видань, рекомендації для читання, огляд цікавих новинок - все це веде до бібліотеки дорослих. Також приваблює спокійна атмосфера, увага до кожного, врахування індивідуальних інтересів.

Міжнародний день шкільних бібліотек - важливе свято, яке привертає увагу всього суспільства до шкільних бібліотек та допомагає зрозуміти важливість книг у житті наших дітей. Запрошуємо вас відвідати бібліотеку Лиманської ЗОШ №4 на нашому сайті у вкладці “Бібліотека” (https://www.limanzosh4.com/biblioteka ), там ви можете знайти багато цікавинок, корисних покликань, новин, бібліотеку електронних підручників.

Цікаві факти про книгу

Ви любите читати різні цікаві факти? Ми дуже! Отож і ловіть від нас класні факти про книги та читання:

***Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, безперечно, вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.

***Найбільш забороненою книгою в Америці є не сумнозвісний «Майн Кампф» Адольфа Гітлера, а казково-магічна історія про Гаррі Поттера. Саме її найчастіше забороняють з релігійних причин.

***В японській мові є чарівне слово «tsundoku», що перекладається як «людина, котра купила багато книг і просто не має часу, аби їх прочитати».

***Поговорюють, що першою написаною книгою на друкарській машинці були «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена.

***“Бібліосмією” називають неконтрольоване бажання постійно нюхати старі книги, і отримувати від цього задоволення.

***Рей Бредбері, автор«451 градус за Фаренгейтом», офіційно є нащадком однієї з Салемських відьом, яку було засуджено до спалення під час інквізиції у 1692 році. Пра-пра і ще скільки там разів прабабуся відомого антиутопіста дивом врятувалась, що, безперечно, тепер радує його фанатів.

***Найдорожчою книгою у світі є Массачусетська книга псалмів. Надрукована у 1640 році, вона була продана на аукціоні у 2013 році за 14,2 мільйона доларів.

***Найдовше речення у світі було написане Віктором Гюго у романі«Знедолені»і складалось з 823 слів.

***Двадцять шостий президент США Теодор Рузвельт прочитував по одній книзі кожного дня! Цікаво, а яка статистика у Дональда Трампа?

***Відома пісня «Every Breath You Take» британського співака Стінга була написана на тому ж столі, що йкниги Яна Флемінга про Джеймса Бонда.

***У 267 році готи зруйнували Афіни і вбили багатьох жителів, але не стали спалювати книги.

***Найбільша книга у світі знаходиться в одному з голландських музеїв Амстердама. Це - «Збірник морських правил». Висота книги більше зросту середньої дорослої людини, ширина - 1 метр, товщина - близько півметра. А самою маленькою книгою є видання дитячої казки «Старий король Коул». Її розмір - один квадратний міліметр. Вона була видана у 1985 р. тиражем у 85 прим.

***Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.

***Найдорожчою у світі книгою нині вважається «Біблія» Гутенберга, що була видана у 1455 р. У 1926 р. за один з таких примірників було сплачено 350 тис. доларів. У даний час він зберігається у Бібліотеці Конгресу США.

***Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів і Конституція Франції.

Пропонуємо вам невеличку презентацію до Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначався 30 вересня https://cutt.ly/MNeYzMb

bottom of page