top of page

21 лютого - День рідної мови


Міжнародний день рідної мови запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Уперше його відзначили у 2000 році, й відтоді щорічно святкують 21 лютого.

Ця дата бере свій початок ще з 1952 року, коли пакистанська влада проголосила офіційною і єдиною державною мовою — урду. Проте, нею розмовляло лише 3% населення. На Сході країни, де всі говорили бенгальською, саме 21 лютого почалися масові протести, організовані студентами. Поліцейські жорстоко розганяли протести і, навіть, вбили кількох молодих людей. У пам'ять про тих, хто загинув у боротьбі за рідну мову, обрали цю символічну дату.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України, Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Це свято є особливим для усіх нас, адже українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом. Протягом багатьох віків наші предки не лише відстоювали свободу рідної української землі, а й право на існування та визнання української мови. Сьогодні наша велична і милозвучна мова гордо лунає з вуст мільйонів людей. Тож головне завдання кожного українця – любити, берегти і збагачувати материнське слово.

З цією метою в нашому закладі плануються різні заходи:

Турнір юних мовознавців «Буду я навчатись мови золотої» (1 - 4 клас) - відповідальні - вчителі початкових класів

Гра"Пес Патрон та його друзі на захисті української мови"

Майстер-клас «Антисуржик» (5 - 7 класи) - вчителі української мови та літератури

Флешмоб “Її величність - мова” (6 - Б,8 - А, 11 - А) Керівник - Діброва Т.В. https://www.facebook.com/100009846109396/videos/875348187031009?idorvanity=292303298066062

Турнір красномовців «Мову вивчаємо, любимо, знаємо» (8 - 11 клас) - вчителі української мови та літератури.

Вікторина “Моя чарівна мова” .Фольклорна перерва «Народ скаже, як зав’яже» (1 - 7 клас) - бібліотекар, Діброва Т.В. (6 - А, 7 - Б, 8 - А, 8 - Б) https://www.facebook.com/groups/292303298066062/permalink/1204347510194965/

Майстер-клас "Говоримо українською» у 7-А класі, коасний керіаник Чернишова Оксана Анатоліївна

Участь учениць 11 - А класу Письменної Яни та Пшеничної Лізи у вікторині “Українці -про мову яскраву, дзвінку і чудову” https://www.facebook.com/groups/292303298066062/permalink/1204335796862803/

А щоб вдосконалити мовні навички, існує багато цікавих курсів для дітей і дорослих.

Так, відділ мовно-літературної та мистецької освіти Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти запрошує плекати мову разом! У освітньому хабі “Донеччина” відкриває ворота “СловоДвір”

“СловоДвір” дуже гостинний. Він радо зустрічає всіх, хто прагне вдосконалити мовлення. Адже його девіз: «Українське слово – у кожну оселю!» Щоб потрапити на заняття треба лише заповнити реєстраційну форму.

Реєстраційна форма на заняття в освітньому хабі «Донеччина»: https://forms.gle/qGu9RncuG9YtkMog6

Від представництва ЮНІСЕФ в Україні на освітній онлайн-платформі Learning Passport з’явилися нові курси з української та ромської мов. Ці матеріали можуть стати у нагоді до Дня рідної мови, що відзначається 21 лютого.

У розділі «Українська мова» розміщено два курси:

Говоримо українською. Веселі друзі Трикутя, Квадрик і Кружко розкажуть дошкільнятам й учням початкової школи, як уникати помилок, говорячи українською.

Ось приклад одного з відеороликів. https://youtu.be/faJ3xw7uUFw Лаконічні уроки української мови. Курс створено Христиною Яремою, авторкою курсу української мови на освітній платформі «Всеукраїнська школа онлайн». Він висвітлює ключові теми з української мови для учнів 5-11 класів.

Але, щоб отримати доступ до роликів, треба пройти реєстрацію на платформі. Надайте свою електронну адресу, вам на пошту прийде код, введіть його у відповідне поле - і дивіться цікаві і пізнавальні фільми.



bottom of page