top of page

19 червня - звільнення населених пунктів Лиманщини

З 2 по 4 червня 2014 року, після тижневої підготовки, була проведена операція з визволення міста Лиман. Підрозділами Збройних сил України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ місто було оточено з усіх сторін. 3 та 4 червня сили АТО провели спецоперацію із затримання бойовиків, в ході якої було ліквідовано укріплений військовою технікою опорний пункт.

Під час спецоперації 3 червня 2014 року загинув 29-річний солдат 79-ї окремої аеромобільної бригади Власенко Юрій Олександрович. Указом Президента України від 15 липня 2014 року № 593/2014 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, його було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Уже 5 червня над адміністративною будівлею міської ради було піднято прапор України, відновлено роботу міської ради та управління міліції.

Бої за визволення населених пунктів Лиманщини продовжувалися до 19 червня 2014 року.

19 червня 2014 року на перехресті автошляхів смт Ямпіль — с.Озерне — с. Закітне загинули 16 військовослужбовців 24-ї механізованої, 25-ої повітряно-десантної та 95-ї аеромобільної бригад Збройних сил України. Ще двоє військовослужбовців загинули неподалік в с. Крива Лука 30 червня та 2 липня 2014 року. Їх імена назавжди залишаться у пам’яті лиманців, та навічно викарбовуванні на пам’ятних плитах.

За кожен день, який ми проживаємо на вільній лиманській землі, було заплачено найдорожчу ціну — життя солдатів-визволителів, гідних синів України! Запеклі бої, де центром були Ямпіль, Закітне, Крива Лука, підтверджують силу духу та стійкість наших військовослужбовців. Завдяки цим сміливим людям населені пункти Лиманщини вже шість років живуть у спокої та злагоді. Ціною власного життя, герої цієї підступної та жорстокої війни в черговий раз довели усьому світу — Україна єдина і неподільна. І в єдності — наша сила!

До Дня звільнення населених пунктів Лиманщини відбулося покладання квітів до меморіальної дошки,встановленому учню нашої школи Володимиру Бражнику,який загинув у серпні 2014 року.




Українські військовослужбовці, які загинули під час визволення населених пунктів Лиманщини


Шевченко О. В. Шайного М. Р. Скульський О. О.


Сивак В. О. Повстюк А. О. Семчук В. Я.


Мосьпан В. О. Литвиненко А. О. Прихід Ю. С.


Ляшенко І. В. Люшенко М. М. Литвиненко А. О.


Кравчук В. С. Кисельов І. О. Коваль М. О.


Клочко А. В. Воробець С. С. Голопосов Ю. О.

bottom of page