top of page

15 травня - День Європи в Україні

Щороку у травневі дні відзначається День Європи. Це свято має свою цікаву історію.

Уперше ідея про утворення ЄС прозвучала 9 травня 1950 р. у промові міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, який виступив із планом об’єднання вугільної та металургійної промисловості країн Європи. Спочатку Рада Європи святкувала однойменне свято у день свого заснування 5 травня 1949 р. до 1964 р. Рішення стосовно відзначення дня Європи 9 травня, у день оголошення інтеграційного «плану Шумана», було прийняте у 1985 р. на саміті ЄС у Мілані.

В Україні День Європи святкується щорічно у третю суботу травня з 2003 року.

Свято було встановлено «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.

В 2021 р. День Європи в Україні припадає на 15 травня.

Європейський Союз — союз держав-членів Європейських Спільнот, створений згідно з Договором про Європейський Союз, підписаним в лютому 1992 року і чинним із 1 листопада 1993 р.

Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав з населенням понад 507 млн. людей.

В ЄС запроваджується єдина валюта — євро, введена у 1999 році (запроваджена у 12 країнах).

Офіційна мова – 24 мови країн.

Де-факто столицею Європейського Союзу є Брюссель.

Велика Британія, однак вирішила вийти з ЄС. Два роки відводиться на перехідний період, тому у 2021 році вона ще числиться активним членом ЄС. Причиною такого рішення стала впевненість британців у тому, що нові члени ЄС живуть на їхні кошти.

У ЄС є свій прапор і гімн. Історія створення прапору припадає на 1955 рік.

На ньому сяє 12 золотих зірок, як символ довершеності, повноти та єдності.

Має блакитний колір.

Гімн ЄС називається «Ода до радості». Автор його слів - Ф. Шиллер, автор музики - Л. Бетховен. Це гімн не тільки Європейського Союзу, а й усієї Європи. Він виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримаються відносини між європейськими народами.

У зв’язку з цією датою у 9 - А класі (класний керівник Мордвінова Л.В.) спільно із завідувачем бібліотекою Піддубною О.А. була проведена класна година «День Європи в Україні».

Ми для Європи - Європа для нас

Нові горизонти відкрити вже час

Саме під цим епіграфом відбувся захід. Адже саме в Україні знаходиться географічний центр Європи. Тому ми повинні знати, як живуть інші європейські народи, що є цікавого в кожній країні. Після того, як учні пригадали основні факти з історії на географії ЄС була проведена презентація європейських країн та вікторина. Тут учні пригадали пам’ятні місця, видатних людей з різних країн, столиці, ріки, улюблені страви європейців, згадали популярні книги, які розповідають про життя людей в різних країнах.

Світ великий і цікавий, і у таке чудове свято завжди є привід здійснити віртуальну подорож країнами світу. Можливо, хтось зможе і сам побувати в країнах Європи. У книзі «Пилинки далеких країн» В.Верзилін писав, що коли ходив паризькими вулицями, то не міг позбавитися від відчуття, що зараз ступає там, де ходили герої улюблених з дитинства книг: романів Олександра Дюма і Віктора Гюго. Тож наші бібліотекарі будуть щасливі, якщо книги нашої бібліотеки стануть першими гідами, які познайомлять вас із життям інших народів!




bottom of page