top of page

26 лютого День кримського спротиву російській окупації

Сьогоднішній день, 26 лютого, увійшов в історію України як День кримсько-татарського спротиву російській окупації.

Рівно сім років тому, 26 лютого 2014 року, в Сімферополі відбувся масовий мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Участь у ньому взяли близько 12 тисяч людей.

Проти цього мітингу виступили прибічники входження півострова до складу Росії, що керувалися поплічником російських окупантів. У результаті сутичок того дня двоє людей загинули й декілька зазнали поранень.

Після анексії Криму російські силовики почали переслідувати кримських татар за участь в цій акції. Йдеться про так звану «справу 26 лютого».

Вже наступного дня, 27 лютого, приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму було захоплене окупантами. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на референдуму про приєднання півострова до Росії.

В цей день, сім років тому, декілька тисяч кримських татар, українців вийшли на вулиці Сімферополя під гаслом “Україна”. Окупація Криму стала поворотною точкою в історії України. Крим для Росії став оголошенням війни. Але війна була оголошена не тільки і не стільки Україні. Війна була оголошена європейським цінностям: свободі, гідності і взаємодії.

Саме Крим став стартовою точкою величезної кількості процесів та подій не тільки в Україні, а й в світі, вплив яких ми будемо ще багато років спостерігати.

З нагоди вшанування цієї дати учителями історії Перевишко В.О., Овчаренко Ю.О. серед учнів школи проведені виховні заходи.


bottom of page